Nejlepší vysokoškolský pedagog učí na 1. lékařské fakultě

Laureát Stanislav Štípek.
Foto: Siemens ČR
úterý 10. února 2015, 16:55 - Text: Pavel Konečný

Prestižní Cenu Wernera von Siemense pro nejlepšího vysokoškolského pedagoga obdržel Stanislav Štípek z Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„Za ocenění jsem vděčný a mám z něj upřímnou radost. Rozpaky a snad i trocha skromnosti mě nicméně motivují k další užitečné práci,“ řekl laureát profesor Štípek, když si cenu počátkem února převzal v Betlémské kapli.

Uvedl, že studenty se snaží vést k aktivní účasti na výukovém procesu. „Studium medicíny sice není možné nahradit počítačem, ale informační technologie mění přípravu studentů na praktickou výuku – kromě textů, schémat a obrázků nabízíme animace, videa, interaktivní přípravná cvičení a simulace – vše dostupné kdykoli a kdekoli a většinou bezplatně,“ nastínil Štípek.

Stanislav Štípek absolvoval pražskou fakultu všeobecného lékařství v roce 1964. Po pěti letech vědecké práce na Ústavu experimentální biologie a genetiky Akademie věd se vrátil na fakultu (dnes 1. lékařskou), kde působí na Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky až doposud.

Štípek stál u zrodu česko-slovenské pedagogické sítě lékařských fakult Medical Faculty Educational Network a je činný i v Evropské asociaci pro výuku na lékařských fakultách. Jméno Stanislava Štípka je úzce spjato s počátky e-learningu ve výuce medicíny. I nadále se podílí na tvorbě WikiSkript – internetových studijních materiálů pro studenty českých a slovenských lékařských fakult, které píšou nejen učitelé, ale i sami studenti.

Cenu Wernera von Siemense vyhlásila již posedmnácté společnost Siemens Česká republika. Nejlepšího vysokoškolského pedagoga a nejlepší diplomové, doktorské a vědecké práce vybírají poroty složené ze zástupců Akademie věd ČR, České konference rektorů, Českého vysokého učení technického v Praze a Univerzity Karlovy. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.