Nejkrásnější vědecká kniha v Česku je z Vydavatelství Univerzity Palackého

Oceněná publikace.
Foto: Pavel Konečný
pátek 22. března 2013, 11:06 - Text: Pavel Konečný

V soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2012 získala Cenu ministryně kultury za první místo v kategorii Vědecká a odborná literatura publikace Neobyčejnost přirozenosti, Dům – krajina – lidé – Sluňákov – 1992 – 2012.

Kniha Ireny Hradecké a kolektivu, vydaná Vydavatelstvím Univerzity Palackého v Olomouci, je přitom neprodejnou publikací. „Jedná se o první knižní monografii v České republice, jež líčí okolnosti vzniku nízkoenergetického domu – Centra ekologické výchovy Sluňákov v Horce u Olomouce, a to od myšlenky vybudování, přes projekt a výstavbu až k uvedení do provozu. Kniha zevrubně informuje o iniciátorech projektu, architektonickém ztvárnění objektu a o jeho vybavení výtvarnými artefakty,“ popsal publikaci mluvčí vydavatelství Jiří Fiala.

Čtenář publikace se dozví vše podstatné o poslání a aktivitách Sluňákova, který v loňském roce oslavil dvacetiletí své existence. „Na nápadité grafické úpravě a sazbě oceněné publikace, jež může vzhledem k uplatnění vakátů fungovat též jako ekologický záznamník, se podílely Zuzana Brychtová a Jana Delafontaine z grafického studia Kultivar. Obrazovými studiemi rostlin přispěly do publikace Irena Hradecká a Zuzana Brychtová,“ dodal Fiala.

Náročného tisku a vazby knihy se zhostila tiskárna Trico. Součástí publikace je CD s dokumentárním filmem Víta Janečka Nejvyšší hora na Hané.

Centrum ekologické výchovy Sluňákov získalo v roce 2007 Grand Prix architektů a jeho vnitřní prostory zdobí díla Františka Skály mladšího, Miloše Šejna, Miloše Fekara a Marcela Hubáčka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.