Nehoda přispěla k průzkumu podzemí Smetanových sadů

Podzemní prostor pod pavilonem A.
Foto: Michal Folta
sobota 16. listopadu 2013, 08:48 - Text: Kateřina Praisová

Když se v srpnu roční děvčátko propadlo ve Smetanových sadech do podzemní chodby, přislíbil primátor Martin Novotný zmapování a zabezpečení všech vstupů do podzemních prostor. To vedlo před nedávnem k objevení bunkru používaného za obou světových válek.

Pracovníci Výstaviště Flora provedli ihned po nehodě kontrolu celého parku. Výsledkem bylo nalezení několika dalších otvorů a průduchů, ovšem ne tak velkých jako tomu bylo v případě nehody. „Jednalo se o zhruba deseticentimetrové zpevněné díry, které sloužily k odvětrávání podzemních objektů. Vše jsme zabezpečili, aby nedošlo k další nehodě,“ uvedl ředitel výstaviště Jiří Uhlíř.

Spolupráce s památkáři ukázala, že šlo o naslouchací a minérské chodby z 18. století, budované jako součást opevnění tereziánské pevnosti. V předpolí pevnosti, kde jsou dnes Smetanovy sady, bylo takových chodeb na stovky metrů.

„Při přestavbě pavilonu A byl navíc odhalen bunkr vybudovaný snad už za první světové války, který byl ve druhé válce upravený na protiletecký kryt. Využívaný byl až do sedmdesátých let jako kryt civilní obrany. Poté byl vchod zasypán,“ popsal Michal Folta z olomouckého magistrátu. Kryt není nikde evidován a podzemní prostor pod Áčkem bude nyní rozebrán.

Podzemní chodby v olomouckých parcích zůstanou ale i nadále. Jsou pozůstatkem původního městského opevnění, ale i zaniklých hřbitovů, které se dříve nalézaly právě ve Smetanových sadech. Průzkum bude pokračovat, ten poslední provedla německá armáda ve čtyřicátých letech.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.