Nedostatek spánku negativně ovlivňuje výsledky studia

Ilustrační foto: Freeimages.com
čtvrtek 29. května 2014, 17:47 - Text: Kateřina Černohorská

Mezi studenty není nic neobvyklého, když se místo spánku v noci připravují na zkoušku, dopisují seminární práci nebo chystají prezentaci. Výzkum na harvardské univerzitě však potvrdil, že dlouhodobý nedostatek spánku má na organismus negativní dopad a snižuje úspěšnost studia.

Will Clerx, který tento rok na harvardské univerzitě složil státnice, provedl v průběhu svého studia experiment zaměřený na vliv nedostatku spánku na studijní výsledky. „Když se studenti rozhodují mezi spánkem a studiem, většinou vyhraje učení, protože spánek mladí lidé nepovažují za svou prioritu. Když ale provádíte výzkum, vidíte, jak nedostatek spánku ovlivňuje akademickou úspěšnost, a to si lidé neuvědomují,“ vysvětlil Clerx, který porovnával studijní výsledky svých 61 spolužáků. Někteří z nich měli spánku nedostatek, ostatní ne. Akademická úspěšnost těch, kteří spali méně, byla nižší než u studentů, již měli spánku dostatek.

Pokud lidé spí málo, negativně ovlivňují hladinu hormonů ve svém těle a zvyšují riziko vzniku srdečních onemocnění, diabetu nebo rakoviny. Špatný spánek může zapříčinit i světlo z monitoru počítače nebo z obrazovky telefonu či tabletu, které mají někteří mladí lidé zapnuté v podstatě nepřetržitě. „Mohli bychom studentům říkat, aby více spali, ale funkčnější je sdělit jim, že dobrý spánek znamená A tam, kde obvykle dostávají B,“ naznačil Clerx.

Lidé, kteří soustavně nedodržují žádný spánkový režim, jsou podle Clerxe také unavenější a jejich tělo funguje tak, jako by žili v jiném časovém pásmu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.