Nedostatek pohybu ohrožuje moderní společnost

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 19. května 2014, 08:59 - Text: Kateřina Černohorská

Podle odborníků z canberrské univerzity v Austrálii není většina lidí dostatečně fyzicky aktivní. Nedostatek pohybu je přitom podle nich čtvrtým nejrizikovějším faktorem ve snižování produktivity Australanů – hned za kouřením, vysokým krevním tlakem a obezitou.

„Největším problémem je fakt, že klesá i aktivita dětí,“ sdělil Richard Keegan, který se ve svých pracích zabývá sportem a psychologií cvičení. „Připadá mi velmi důležité dát dětem dostatečné možnosti, sebejistotu i motivaci k tomu, aby se pohybovaly co nejčastěji,“ dodal Keegan. Zdůraznil také předpovědi, že generace dnešních dětí se pravděpodobně dožije nižšího věku než jejich rodiče, čemuž se dá zabránit i zdravou životosprávou.

Jeho plán pro zlepšení pohybových návyků Australanů je jednoduchý a realizovatelný. „Nejde o to vytvořit z každého dítěte světového šampiona nebo fitness trenéra,“ vysvětlil Keegan. Podle něj je nejpodstatnější, aby si lidé uvědomili, že pohyb by měl být běžnou součástí každodenního života. Děti by se měly naučit, z čeho se tělo skládá a že je určené k pohybu, tato zjištění by je pak postupně měla přivést až k radosti ze cvičení samotného.

Nedostatek pohybu přijde jen australskou ekonomiku ročně na více než třináct miliard australských dolarů. Jednu a půl miliardy stojí výdaje za zdravotní péči o osoby, které se nevěnují cvičení. Na více než devět miliard přijde snižování produktivity občanů a téměř čtyři miliardy stojí výdaje spojené s předčasným úmrtím.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.