Nedostatečná fyzická aktivita je pro zdraví horší než obezita

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 19. ledna 2015, 10:59 - Text: Kateřina Černohorská

Každodenní dvacetiminutová rychlejší procházka by mohla podle odborníků z britské univerzity v Cambridgi stačit ke snížení rizika předčasného úmrtí.

Podle studie, zabývající se zdravotním stavem 334 tisíc evropských mužů a žen, umírají lidé až dvakrát častěji z důvodu nedostatku pohybové aktivity než kvůli obezitě.

Participanti se výzkumu účastnili dvanáct let. Odborníci jim průběžně měřili váhu, výšku, obvod pasu a zaznamenávali jejich aktivitu. Přes 21 tisíc zúčastněných za dobu experimentu zemřelo.

„Přinášíme tedy jednoduchou zprávu. Pravidelná fyzická aktivita má vynikající dopad na lidské zdraví a i když stačí i dvacet minut pohybu, všichni bychom měli dbát na to, abychom se hýbali co nejvíce,“ vysvětlil Ulf Ekelund, který studii vedl. Doplnil také, že ruku v ruce se snahou o snižování váhy by měla být i snaha o zařazení pravidelného pohybu do denního programu každého člověka.

Žádnou rekreační aktivitu nevykonávalo 22,7 procenta účastníků studie, což podle vědců může mít neblahý dopad na zdravotní stav. Zjistili, že pokud jedinec denně pohybem spálí mezi 90 a 110 kaloriemi například dvacetiminutovou rychlejší chůzí, sníží se riziko jeho úmrtí až o 30 procent. Pohyb má největší vliv na lidi s normální váhou, pozitivní dopad má ovšem i na ty obézní.

Názor podporuje i zjištění, že 337 tisíc z 9,2 milionu evropských úmrtí sice způsobila obezita, ovšem nedostatek pohybu jich způsobil dvakrát tolik. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.