Necelá stovka dětí získala svůj první vysokoškolský diplom

Slavnostní slib složilo 94 absolventů Dětské univerzity.
Fotogalerie: Milada Hronová
čtvrtek 11. prosince 2014, 07:12 - Text: Milada Hronová

V Moravském divadle včera ukončilo své univerzitní studium 94 dětí. Čerství nejmladší absolventi Univerzity Palackého se stali dalšími, kteří využili možnost seznámit se s mnoha oblastmi lidského konání prostřednictvím Dětské univerzity.

„Bylo to úžasné, jsem ráda, že jsem se mohla něco nového naučit.  Nejlepší byla přednáška s názvem Srdce světový rekordman. Při ní jsme si mohli sáhnout na kravské srdce,“ řekla dvanáctiletá Michaela Přidalová z Moravské Třebové. Mezi vynikající přednášky zařadila i tu, v níž se žáci učili dorozumět prostřednictvím znaků. „Přednášku Když uši neslyší, bych si klidně ráda zopakovala. Teď se ale těším na diplom, který si chci vystavit ve svém pokoji,“ dodala Michaela. Přiznala, že ke studiu dětské univerzity ji přihlásila matka, do Olomouce na přednášky ji vozila babička s dědou.

Během uplynulého zimního semestru se Dětské univerzity účastnily děti z Olomouce, ale také ze Šumperka či Nového Jičína.  Vyzkoušeli si, jak mohou sportovat lidé s handicapem, naučili se pár znaků ze znakové řeči i to, jak se kupříkladu chránit před klíšťaty. 

Čest univerzitě

„Dětská univerzita je první možností, jak si vyzkoušet univerzitní studium. Na právnické fakultě jste se učili, že právo má být mečem, který bojuje za dobro a spravedlnost. Přeji vám, abyste ve svém životě potřebovali tento meč co nejméně, aby váš život doprovázela spravedlivost i bez zásahů práva,“ řekl proděkan právnické fakulty Ondrej Hamuľák.  Také proděkan cyrilometodějské teologické fakulty Petr Chalupa i děkan pedagogické fakulty Čestmír Serafín využili slavnostního aktu a blahopřáli dětským absolventům.

„Věřím, že znalosti, které jste nabyli při tomto studiu, využijete ve svých dalších studiích na základních školách. Věřím, že se v budoucnu potkáme na Univerzitě Palackého i při studiích bakalářských a magisterských,“ dodal Serafín.

Za nejmladší absolventy v závěru promoce slíbil Martin Kratochvíl, že všechny vědomosti budou využívat ke svému dalšímu vzdělávání a poznávání ku prospěchu celé společnosti. „Slibujeme, že budeme dělat čest sobě, svým rodičům i Univerzitě Palackého, abychom se jednoho dne mohli stát jejími řádnými vysokoškolskými studenty,“ slíbil Kratochvíl.   

Nový ročník od února

Dětská univerzita je unikátní příležitostí pro děti ve věku od 8 do 12 let. Nabízí možnost nahlédnout pod pokličku nejrůznějších vědních oborů.  Od jejího vzniku v roce 2007 je o tento styl studia velký zájem, mnozí z jejích absolventů chtějí ve studiu i pokračovat. Do výuky Dětské univerzity se zapojilo všech osm fakult. Posluchači absolvují deset interaktivních přednášek z nejrůznějších vysokoškolských oborů.

Slavnostní promocí čerstvých absolventů Dětské univerzity zakončil společný zpěv studentské hymny Gaudeamus igitur. Další ročník se uskuteční v termínu od 18. února do 6. května. Registraci otevřou organizátoři na přelomu roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.