Návštěva studentů Univerzity Palackého v Moldavsku aneb rozvoj v praxi

Foto: Roman Adamec
pondělí 12. října 2015, 12:28 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 12. až 22. 9. měli studenti katedry Rozvojových studií Univerzity Palackého unikátní možnost navštívit Moldavsko, jednu z nejméně rozvinutých evropských zemí, a v praxi si tak na vlastní kůži ověřit své teoretické poznatky z oblasti rozvojové problematiky. Moldavsko, které patří mezi programové země české rozvojové spolupráce, se potýká s mnoha problémy typickými pro rozvojové země a právě Česká republika zde má velmi významné zastoupení jakožto partner v rozvoji.

Během deseti dní, které studenti v Moldavsku strávili, se jim naskytla jedinečná příležitost navštívit několik mezinárodních institucí, jako UNDP (rozvojový program OSN) či Evropskou komisi, kde se seznámili s politikami týkajícími se rozvoje Moldavska a výzvami, kterým v tomto směru země čelí. Velmi zajímavá byla rovněž možnost pohovořit s velvyslanci České a Slovenské republiky v Kišiněvě. Na programu byly také návštěvy místních organizací, jako např. kišiněvské kanceláře Charity České republiky, konzultantská organizace ACSA, zaměřující se na rozvoj venkovských komunit, nebo komunitní organizace Ograda Noastra – podporující občanskou společnost a sociální začleňování.

Možnost bližšího pohledu na problematiku rozvoje se studentům nabídla díky šanci promluvit si přímo s realizátory lokálních projektů či místními obyvateli, jako např. ve městě Telenești, kde byli zdejším starostou zasvěceni do úskalí projektů na rozvoj města (nedostatečná infrastruktura, chybějící třídírny odpadu, kanalizace). Další příležitost setkání s místními měli studenti ve městě Vulcănești, kde navštívili zdejší střední školu a seznámili se s jejími studenty, zapojenými do aktivit na rozvoj místní komunity. O významu České republiky jakožto partnera v rozvoji Moldavska se pak mohli studenti přesvědčit na příkladu projektu sanace kerosinem znečištěné oblasti u města Mărculeşti, který je realizován českou společností Dekonta, a.s.     

Exkurze však nabídla jejím účastníkům také možnost nahlédnout do běžného života tamějších obyvatel a poznat krásy této zajímavé, avšak turistickým ruchem málo dotčené země. Příkladem může být návštěva mužského kláštera Saharna či jeskynního klášterního komplexu Orhei Vechi. Při návštěvě Moldavska nešlo samozřejmě opomenout návštěvu vinných sklepů v Milesti Micii, které se (se svými 250 km podzemních chodeb) pyšní titulem nejrozsáhlejšího systému vinných sklepů na světě.   

Deset dní strávených v Moldavsku a návštěva mezinárodních institucí i lokálních projektů místních obyvatel nabídla studentům komplexní pohled na problematiku rozvoje a rozvojové spolupráce v Moldavsku. Terénní exkurze byla finančně podpořena z grantu České rozvojové agentury v rámci Evropského roku pro rozvoj 2015.

Bc. Roman Adamec


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.