Návštěva KamPak?u na Valašsku

středa 13. listopadu 2013, 12:03 - Text: Markéta Strbačková (Redakční pošta)

Troufám si za všechny studenty tvrdit, že jsme velice rádi, když je nám v rámci praxe umožněno ,,vytáhnout paty“ z fakulty. A právě taková příležitost se naskytla i nám, 2. ročníku oboru Pedagogika – sociální práce. Pro tentokrát jsme byly srdečně přivítány až v samém srdci jižního Valašska, ve Valašských Kloboukách. Zde se nachází nízkoprahové zařízení pro děti a mládež úderného názvu KamPak?.

Cílovou skupinou zařízení KamPak?, jakožto služby sociální prevence, jsou děti, mládež a mladí dospělí ve věku 11–26 let ohroženi sociálním vyloučením. Důkazem potřebnosti nízkoprahového zařízení ve vsetínském regionu je číslo 120 značící počet klientů, kterým KamPak? pomohl v období 2 let své existence.

A co svým klientům KamPak? nabízí? Jako základní prostředek pro navázání kontaktu slouží zájemcům o službu nabídka volnočasových aktivit. Například stolní fotbálek, zkušebna v plném vybavení, zejména pak ale skříň plná stolních her dostávají v KamPak?u své oblíbenosti. Dále je to především socioterapie, jejímž mottem je, že ,,sám klient je expertem na svůj život“ a výchovná a vzdělávací činnost, kde jde konkrétně o pořádání filmových večerů s tematickým zaměřením na šikanu, drogové závislosti, asertivitu, apod., týdně pořádané klubové aktivity a také přenocování v zařízení v rámci specifické primární prevence. Možnost navázání bližšího vztahu klientů mezi sebou na straně jedné a budování hlubší důvěry klienta a pracovníka na straně druhé se naskýtá na víkendových pobytech realizovaných mimo Valašské Klobouky, kde si omladina KamPak?u rozšíří obzory a prožije něco nové a přínosné. Ale aby se jen nebavili a poznali také druhou stránku života, je klientela nízkoprahového zařízení zapojena do pořádání koncertů a benefičních prodejů. Nejbližší takovouto fundraisingovou činností je prodej výrobků na místím tradičním mikulášském jarmeku. A konečně poslední doplňkovou službou nízkoprahového zařízení je doučování, o které může klient požádat v případě, až když nenašel pomoc ani ve svém nejbližším okolí.

Vše tyto výše popsané fakta a další zajímavé informace o systému fungování zařízení jsme vstřebávaly po dobu tříhodinového výkladu. Nechyběla samozřejmě ani samotná prohlídka budovy. Co však musím vyzdvihnout je inspirativní přístup kolektivu pracovníků netypického zastoupení 2 muži a 2 ženy, kteří nám velmi rádi předali své zkušenosti. Kdyby každý ze sociálních pracovníků vykonával svou práci s takovým nadšením, energií a jiskrou v oku jako tito mladí lidé, zcela jistě by na světě bylo lépe. Zapálení pomáhat druhým, využití nových efektivních metod práce s klientem, ale také chuť k sebevzdělávání dělá nízkoprahové zařízení takovým, jaké je. A i to je důvod, proč jsme nezoufaly a vydaly se za vlastní zkušeností do nádherného valašského kraje, jehož přírodními krásami a zvučným valašským jazykem jsme měly možnost seznámit se jak teoreticky cestou vlakem, tak osobně prostřednictvím prohlídky kulturních památek města Valašských Klobouk. Touto cestou bychom rády poděkovaly Mgr. Dagmar Pitnerové, Ph.D., která nám exkurzi zprostředkovala a na dálku zdravíme tým pracovníků KamPak?u, jehož rady ve své budoucí profesi zcela jistě uplatníme.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.