Návrat z expedice

Fotogalerie: Zdeněk Mačát a Lukáš Číhal
středa 5. února 2014, 14:20 - Text: Monika Mazalová, katedra ekologie a životního prostředí (Redakční pošta)

Na konci ledna 2014 se vrátila jednadvacetičlenná výprava studentů a učitelů z přírodovědeckých fakult UP v Olomouci a Ostravské univerzity z již druhé studijní expedice do tropických pralesů Bornea.

Cílem třítýdenní expedice byla University Brunei Darussalam a pobyt na univerzitní terénní stanici Kuala Belalong Field Studies Centre, v srdci národního parku Ulu Temburong.

Význam expedice byl v podstatě dvojí – posluchači obou univerzit měli jedinečnou příležitost seznámit se na vlastní kůži s ekosystémem tropického deštného lesa a současně zde pracovali ve společných týmech na vědeckých projektech. Většinu dne trávili vzorkováním společenstev bezobratlých živočichů – vhodné modelové skupiny mnoha ekologických studií. Cílem letošní exkurze do tropů JV Asie bylo jednak navázat na výzkum dynamiky světlin započatý v loňském roce, v pracovním itineráři byl ale také nový experiment s cílem osvětlit strukturu společenstev hmyzu ve vertikálním gradientu lesa.

Zajímalo nás zejména, zda a jak se liší spektrum hmyzích obyvatel v podrostu lesa od společenstev korunového patra lesních velikánů. V neposlední řadě se naši studenti podíleli také na dlouhodobém výzkumu probíhajícím na trvalých botanických plochách – a stejně jako loni, přinesla jejich práce ovoce v podobě objevu vědě dosud neznámého druhu vyšší rostliny a několika druhů bezobratlých! Kromě společné každodenní terénní práce a následných laboratorních rozborů získaného materiálu měli všichni možnost zabrousit do zeleného srdce Bornea alespoň trochu i na vlastní pěst.

Výsledkem budiž nejen bohatá fotodokumentace oku Středoevropana lahodící exotické zvířeny a květeny, ale hlavně nepřeberné množství drobných i větších zážitků „všedního“ dne v rovníkových šířkách. Stejně jako minulý rok tak vznikla výborná parta lidí se společnými zájmy. Je jasné, že krásné vzpomínky, které studentům umožnil společný projekt OPVK Katedry ekologie a životního prostředí (Univerzita Palackého v Olomouci) s Katedrou biologie a ekologie Ostravské univerzity, dlouho nevyblednou!


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.