Natáčení v Bosně a Hercegovině: klíčový je tlumočník

Natáčení u Sarajeva.
Foto: Eva Vernerová
sobota 30. března 2013, 09:25 - Text: Pavel Konečný

Čtvrtý dokumentární film dokončil filmový štáb oddělení komunikace Univerzity Palackého. Ze čtrnácti hodin natočeného materiálu je nakonec 27minutový dokument o české pomoci v Bosně a Hercegovině.

Filmy o rozvojové pomoci financované vládou natáčí Jiří Vrba už pátým rokem v tandemu s Evou Vernerovou. Projektová manažerka a produkční v jedné osobě začínala původně ještě jako studentka. Nápad je ovšem z hlavy šéfa katedry mezinárodních rozvojových studií Pavla Nováčka.

„Já si původně myslel, že budu dělat i kameru, ale když to mám taky režírovat, tak nemůžu dělat obojí. Proto s námi jezdí ještě Ilja Zlámal nebo Michal Škoda, kameramani,“ vysvětlil Vrba.

Čtvrtým ve štábu bývá vždycky tlumočník a průvodce v jedné osobě, někdo místní, kdo umí česky. Osvědčilo se jim to v Srbsku, Moldávii i v Mongolsku. Podle Vernerové je právě tlumočník při natáčení klíčový. „Udává směr, protože my si dopředu něco načteme, ale teprve pak jedeme do reality,“ řekla Vernerová.

V Bosně to byla Miriana Tešanovič, která před válkou uprchla do Česka i s devítiletou dcerou. Vysokoškolsky vzdělaná žena, která dnes dělá asistentku.

Štáb se u každého projektu snaží zjistit, co lidem skutečně přináší. „A daří se nám to hlavně proto, že nejsme komerční televize, ale filmaři z univerzity,“ tvrdí Vrba.

Nový film o Bosně a Hercegovině je stejně jako všechny předchozí filmy možné nalézt na univerzitním kanálu YouTube – ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.