Nanotechnologie v praxi 21. století

pátek 16. ledna 2015, 08:41 - Text: (Redakční pošta)

Na praktické aplikace nanotechnologických produktů byl zaměřen vzdělávací seminář, který proběhl 10. 12. 2014 v prostorách Konferenčního sálu Olomouckého kraje. Téměř 40 zástupců regionálních firem, veterinárních lékařů, lékárníků a pracovníků středních škol i studentů mělo možnost získat přehled o zavádění výsledků vědy a výzkumu do praxe 21. století.

„Cílem je průřezově seznámit zájemce s tím, kde všude se s nanotechnologiemi mnohou setkat. A konkrétně je seznámit s reálnými produkty, které tuto technologii využívají. Tentokrát to byly vysoce účinné veterinární přípravky s obsahem stříbra - výrobková řada TraumaPet Ag,“ uvedl prokurista Českého nanotechnologického klastru Jiří Oborný.

Profesorka Ulrichová z Ústavu chemie UP v Olomouci seznámila účastníky s některými výstupy testování toxicity a dalších účinků stříbra in vitro, jeho protizánětlivé účinky a podporu hojení.

Na její přednášku navázal MVDr. Tomáš Fichtel z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně, který výše jmenované přípravky klinicky testoval a seznámil účastníky s některými výsledky.

Závěrečná přednáška Ing. Bartůňka z VŠCHT v Praze byla spíše vizí do budoucna, jak by se mohla léčit nádorová onemocnění s využitím nelineárních optických jevů u nanotechnologicky připravených materiálů a jejich aplikaci ve fotodynamické terapii. Prezentace přednášejících je možné si prohlédnout na stránkách ČNK.

Účastníci mohli získat přehled o problémech komercionalizace nanoproduktů, o bezpečnosti nanotechnologií a nevšedními aplikacemi ve veterinární a humánní medicíně.

Seminář připravil Český nanotechnologický klastr. Jeho předsedou je prorektor univerzity prof. Miroslav Mašláň, který seminář moderoval. Akce se konala za finanční spoluúčasti Olomouckého kraje. 

RNDr. Jiří Oborný
Český nanotechnologický klastr


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.