Náladu v české společnosti mapují brněnští psychologové

Jsme optimističtí nebo pesimističtí? Odpovědi hledají brněnští psychologové.
Foto: Freeimages
úterý 24. listopadu 2015, 16:38 - Text: Jana Opočenská

Do konce listopadu se mohou Češi zapojit do mezinárodního výzkumu Naděje. Ten má za úkol zmapovat, jaká nálada aktuálně převažuje ve společnosti, do čeho lidé vkládají své naděje a co zvyšuje jejich životní pohodu a pocit štěstí.

V České republice výzkum provádí Psychologický ústav Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Probíhá formou vyplnění anonymního online dotazníku a je otevřený všem zájemcům. První výsledky výzkumu vědci zveřejní již v prosinci.

Výzkum, který se letos koná v Česku už potřetí, reaguje i na témata, která aktuálně hýbou společností. I z toho důvodu se nyní zaměřuje také na zjištění postoje k imigrantům. „Z našich předchozích výsledků vyplývá, že mezi nejvíce spokojené osoby patří ti, kteří se angažují v nějaké formě dobročinných aktivit. Zajímá nás tedy nyní, zda a nakolik souvisí altruismus a pomáhající chování s nadějí a s naším osobním rozvojem a zda se promítne i do postoje k přistěhovalcům,“ uvedla garantka výzkumu Alena Slezáčková.

Z loňského dotazování mimo jiné vyplynulo, že obyvatelé České republiky hodnotili svoje vyhlídky a očekávání v osobním životě pro další rok spíše optimisticky. Osobní přání směřovali především do oblasti šťastného partnerství a rodiny a také do vlastního zdraví.

Nejspokojenějším národem jsou podle loňského výzkumu Švýcaři. Nejvyšší míru depresivity uváděli Francouzi a jako nejvíce pesimističtí se projevili Němci. „Češi se ukázali v porovnání se jmenovanými zeměmi jako nejvíce vděční a měli také nejvyšší úroveň smysluplnosti života. Pro všechny sledované země platí, že lidé, kteří jsou schopní i přes různá úskalí udržet si pozitivní pohled do budoucnosti, a při pohledu do minulosti ocenit to dobré, čeho se jim dostalo, jsou spokojenější a zdravější,“ doplnila Slezáčková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.