Nadační fond UP vyhlašuje novou výzvu pro talentované studenty

Nadační fond UP dává příležitost mladým talentům.
Repro: Žurnál UP
pondělí 22. února 2016, 11:47 - Text: Ivana Pustějovská

Na jedné straně nápad, chuť pracovat, objevovat a prosadit se, na straně druhé osm set tisíc korun. To je rovnice Nadačního fondu Univerzity Palackého. Přesněji, jeho druhé výzvy, kterou právě dnes vyhlašuje. Stejně jako loni bude i letos fond podporovat zajímavé studentské projekty. Ucházet se o podporu mohou jak studenti magisterských, tak i doktorských studijních programů.

„Námi podporované projekty musí mít dobře vysvětlený přínos pro studenta, univerzitu i společnost jako celek. Chceme být užiteční také studentům, které jsme podpořili. Nabízíme jim prostor a příležitosti pro profesní i osobnostní růst,“ vysvětluje Jaroslav Miller, rektor UP a předseda Správní rady Nadačního fondu UP.

V prvním roce fungování se o podporu fondu ucházela více než čtyřicítka mladých vědců. Příspěvek nakonec získalo jedenáct z nich. Loni fond díky příspěvku České spořitelny rozdělil osm set tisíc korun. Stejný partner se rozhodl podpořit stejnou částkou talentované studenty i letos. „V České spořitelně jsme přesvědčeni, že bez investice do vědy a vzdělávání není možné zajistit lepší budoucnost. Je fajn, že můžeme přispět k realizaci zásadních vědeckých projektů. Jejich autorům přejeme dostatek energie a zasloužené ocenění,“ říká Klára Vyhnánková, manažerka České spořitelny pro spolupráci s vysokými školami.

Pokud student obhájí svůj projekt, může dostat až dvě stě tisíc korun. Výše příspěvků, o níž rozhoduje Správní rada NF, se odvíjí nejen podle typu výzkumu, jeho náročnosti nebo mezinárodního přesahu, ale také podle schopnosti studenta svou práci a její výstupy srozumitelně vysvětlit. Právě možnost naučit se „komunikovat vědu“, považuje Dita Palaščáková za jeden z úkolů Nadačního fondu UP. „Ke studentům, které podporujeme, máme důvěru. Požadujeme ale kvalitní výstupy projektů a chceme, aby o své práci uměli mluvit, aby svůj výzkum dokázali vysvětlit i veřejnosti. Naopak vyžadujeme minimum administrativy a účtování.“

Druhý rok fungování Nadačního fondu UP přináší dvě novinky. „Kromě vědeckých projektů budeme letos podporovat i umělecko-tvůrčí a sociální inovace. Téma sociálních inovací, tedy nových nástrojů zaměřených na zkvalitnění životního prostředí a života celé společnosti, nás velmi zajímá. Jsme přesvědčeni, že kvalita života musí zůstat stěžejním motivem pro vědeckou a uměleckou práci našich studentů,“ vysvětluje Dita Palaščáková.

Druhá novinka je více technická - studenti budou podávat žádosti o příspěvek online prostřednictvím registračního systému na webu Nadačního fondu UP. Uzávěrka žádostí je 25. 3. 2016.

Na webových stránkách fondu se zájemci dozvědí veškeré potřebné informace. Mohou se tam i  seznámit s projekty, které byly vybrány loni.

Nadační fond UP vznikl v roce 2015 a je jediný svého druhu v České republice. Snaží se vytvářet příznivé podmínky pro podporu významných vědecko-výzkumných a uměleckých projektů talentovaných studentů UP, včetně studentů se zdravotním či sociálním znevýhodněním, a zahraničních studentů, kteří působí na univerzitě. Podporuje mladé badatele v kreativitě, samostatnosti a odpovědnosti za svou práci a závazky, které mají vůči sobě, UP i společnosti. Navazuje také partnerství s firmami, které s Univerzitou Palackého sdílí vize a cíle týkající se rozvoje společnosti.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.