Nabídněte svůj čas neziskovce a získejte praxi!

Děti z MŠ Čapka Choda při programu ANYANA – Carlos z Angoly.
Foto: Kateřina Štěpničková
pátek 30. května 2014, 14:47 - Text: (Redakční pošta)

Sháníte praxi, chcete načerpat pracovní zkušenosti nebo jen chcete věnovat svůj volný čas dobré věci? Tak právě pro vás je tu možnost praxe či stáže v neziskové organizaci ARPOK.

Praxe, stáže a dobrovolnické pozice nabízí ARPOK po celý rok. „Nyní hledáme studentky či studenty, kteří by byli ochotni pomoci např. s fundraisingem nebo přeložením výroční zprávy do angličtiny. Kdo by měl času více, může třeba pomoci při přípravě podzimní akce Česko proti chudobě, jejíž přípravy začínají právě teď,“ říká Lenka Pánková, ředitelka organizace.

Co nabízí ARPOK? Zázemí stabilní místní organizace, která se jako jediná v Olomouckém kraji věnuje globálnímu rozvojovému vzdělávání. Snaží se o to, aby se témata migrace, dětské práce, chudoby a vůbec problematika „třetího světa“ dostala do běžné výuky na českých školách.

ARPOK vznikl před 10 lety jako Agentura rozvojové a humanitární pomoci Olomouckého kraje. Jejími zakladateli byl kromě Univerzity Palackého i Olomoucký kraj. Ten se ale pozice zakladatele v lednu letošního roku vzdal a organizace se od té doby jmenuje „pouze“ ARPOK. Univerzita Palackého v Olomouci je tak jediným zakladatelem neziskové organizace.

Pouto mezi Univerzitou a organizací je  pevné z mnoha důvodů. Téměř všichni zaměstnanci ARPOKu jsou absolventy nebo stále ještě studenty této instituce. „Z toho důvodu vědí, o co studenti mají často zájem – trávit čas na zajímavých vzdělávacích a kulturních akcích, jako jsou rozvojové večery v sále Divadla hudby, a také načerpat cenné pracovní zkušenosti.“

Zuzana Švajgrová, která začínala pracovat na ARPOKu před lety, chtěla svůj čas trávit smysluplně. Posedět s kamarády a přečíst si dobrou knihu bylo sice fajn, ale chtěla něco víc. Stala se dobrovolnicí ARPOKu a dnes tam pracuje na plný úvazek. „Dobrovolnictví mi dalo šanci vyzkoušet si mnoho činností nanečisto. Pomohlo mi zjistit, co by mě vlastně doopravdy bavilo dělat, a nakonec z něj vzešlo i mé zaměstnání,“ pochvaluje si. Zde získané zkušenosti se dokonce staly tématem její bakalářské a nyní i magisterské diplomové práce. Globální rozvojové vzdělávání ji jako všechny její kolegy učarovalo.

Zájemci o dobrovolnictví nebo stáže mohou psát na grv@arpok.cz. Ideálně s tím, co nabízejí a naopak co od své stáže očekávají. Tým ARPOKu se na vás už teď moc těší!

Dominika Bittnerová, Lenka Pánková


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.