Na Yale slaví 150 let od vzniku umělecké moderny

Olympie.
Zdroj: Wikipedia
pondělí 23. září 2013, 10:10 - Text: Kateřina Černohorská

V roce 1863 vytvořil Édouard Manet dvě mezní díla obrazy Snídaně v trávě a Olympie, které zmátly tradiční malířské konvence a uvedly do pohybu umělecký proud známý jako moderna. Letos si připomínáme 150 let od jejich vzniku a Škola umění americké univerzity Yale pořádá v rámci výročí výstavu Oběd s Olympií.

Na výstavě se nachází 30 děl, které vnikly za uplynulých 150 let. Jedná se o tvorbu inspirovanou zmiňovanými Manetovými obrazy. Nejzajímavějším z nich je lept k malbě Olympie, neopomenutelnými jsou i díla Paula Cézanna, Raymonda Duchampa-Villona či Stephena Priny. K dispozici je zde také ilustrovaná osa významných děl, ovlivněných Manetovou tvorbou, která nejsou na výstavě k dispozici.

Profesorka dějin umění Carol Armstrongová, která výstavu organizuje, připomněla, že oba obrazy v době jejich vzniku dopodrobna propírala umělecká veřejnost. „Díla mohou být brána jako počátky modernismu, můžeme v nich už ale spatřovat i raný úsvit postmodernismu,“ dodala Armstrongová.

V souvislosti s výročím se na Yale uskuteční i konference týkající se Manetovy tvorby a modernismu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.