Na Velkomoravské se opět měří kvalita ovzduší

Ilustrační foto:
Pavel Konečný
úterý 8. října 2013, 13:29 - Text: Martina Šaradínová

Nová měřicí technika sleduje od počátku října kvalitu ovzduší na ulici Velkomoravská v Olomouci. Měření v této lokalitě bylo loni přerušeno kvůli výstavbě tramvajové trati na Nové Sady.

„Monitoring se uskutečňuje na základě zadání a finanční podpory magistrátu. Po dobu tří měsíců, tedy do 31. prosince, se budou měřit hodnoty nejvýznamnějších znečišťujících látek,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Patří mezi ně například prašné částice PM10, PM2.5, NO, NO2, NOx, CO a B(a)P. Současně se na stanici měří i meteorologické prvky, tedy směr a rychlost větru, teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a nově také počet projíždějících vozidel.

Poslední naměřená data z dopravní stanice imisního monitoringu, která má město k dispozici, jsou z prosince roku 2011. Pak měření skončila v souvislosti s výstavbou nové tramvajové tratě. „Nyní byly rozsáhlé uzavírky a objížďky ukončeny a provoz na ulici Velkomoravská se vrátil do svého režimu,“ vysvětlil důvod obnovení měření Loyka.

Do kampaně byla zapojena nová mobilní stanice ENVItechu Bohemia, která je vybavena špičkovou měřicí technikou. „Jde o přívěs, ve kterém je umístěna kompletní výbava plynových analyzátorů a současně kontinuální měření různých frakcí prašných částic,“ vysvětlila Jitka Pudelová z oddělení ochrany ovzduší odboru životního prostředí magistrátu.

Během prvních říjnových dní se měření uskutečnila bez komplikací a podle harmonogramu. První zpráva s komplexně interpretovanými výsledky měsíčního měření bude k dispozici v listopadu.

On-line data z měření včetně popisu sledované lokality, sledovaných látek a další údaje jsou k dispozici na speciální webové stránce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.