Na UP: Studentská televize se pustila do publicistiky

Radim Kaller a Daniel Kunz v televizním studiu oddělení komunikace ve Zbrojnici.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 17. února 2014, 18:25 - Text: Pavel Konečný

Premiéru bude mít ve středu nový projekt Studentské televize, která je dostupná na internetu. Připravila první ze série pořadů s názvem Na UP.

„Chtěli jsme se posunout od zpravodajských reportáží k publicistice. Nápad je z října loňského roku,“ uvedl hlavní redaktor a režisér pořadu Tomáš Pavlíček. S výrobou mu pomáhá asi osmičlenný štáb, přičemž kmenoví jsou dva kameramani Radim Kaller a Daniel Kunz. Výrobu zaštiťuje oddělení komunikace univerzity, které Studentské televizi poskytuje zázemí, studio, techniku i štáb.

Pětiminutový pořad, který se zaměří na zajímavé vědce a akademiky, má mít podle Pavlíčka vždy stejné schéma. „Po úvodní znělce je na řadě medailon, pak přijde první část dialogu ve studiu. V něm se snažíme představit spíše záliby hostů a aktuální informace. Po nich následuje druhá část medailonu a v druhé části rozhovoru pokládáme otázky, které dostaneme od studentů nebo pracovníků univerzity prostřednictvím e-mailu,“ popsal Pavlíček.

Jako první se s ním na písmena U a P posadil nový rektor Jaroslav Miller. Jak přiznal, bez trémy. „Byly doby, kdy jsem trému pociťoval, ale dnes jsem v podstatě muž bez nervů,“ zasmál se rektor. Na televizní debatu se nijak nepřipravoval. „Jsem zastánce spontánnosti, pokud to situace dovolí,“ vysvětlil.

Několikaminutový rozhovor se ve studiu natáčí asi půl hodiny. „Užil jsem si to, příjemné prostředí i lidé okolo. Naposledy jsem byl ve studiu v Austrálii v roce 2010,“ poznamenal Miller.

K rozhovoru je potřeba připočítat až dvě hodiny na natáčení medailonu a celé odpoledne pro jeho střih. Včetně přípravy zabere studentům výroba jednoho pořadu s pětiminutovou stopáží možná více než jeden den. Poprvé výsledek na internetu „vystaví“ ve středu. Další pořady budou následovat zhruba ve dvoutýdenním intervalu.

Cyklus Na UP najdete i na stránkách Žurnálu Online. V sekci Video.


Komentáře

Jan Koukol
18-02-14 08:32
Super nápad :) už se těším na první díl, bylo by možné se někdy podívat na samotné natáčení a následnou produkci?

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.