Na univerzitě zrají kvalitní autoři

Předseda poroty Literární soutěže Radek Malý.
Foto: Pavel Konečný
středa 14. května 2014, 16:16 - Text: Lenka Skácelíková

Slavnostní vyhlášení výsledků 20. ročníku Literární soutěže pro studenty Univerzity Palackého si do sálu v Muzeu umění přišlo dnes poslechnout na sedm desítek nadaných mladých autorů. O zlato v kategoriích poezie a povídka bojovalo 32 básníků a 30 povídkářů.

Zájemci se letos poprvé „utkali“ také v nově vyhlášené kategorii – fejetonu. S tímto náročným literárním útvarem se pustilo do křížku sedm statečných. Literární odpoledne skvěle doplnili muzikanti ze studentského sboru KSKM. Pro své posluchače si připravili zhudebněné texty českých básníků a do hudby „oblékli“ také haiku loňského vítěze Samuela Kaviho.

Fejeton nejlépe stříbrný

„Je skvělé, že má soutěž tak dlouhou tradici a že se stále setkává se zájmem vás, studentů. Byli jsme mile překvapeni hojností textů, které jsme letos obdrželi, i jejich kvalitou. Psaní je velmi subjektivní disciplína a jeho hodnocení je ještě subjektivnější. Velmi jsme proto usilovali o hodnocení kvality obdržených textů. Výběr byl letos ale opravdu složitý,“ uvedl básník a literární teoretik Radek Malý, předseda odborné komise, která soutěžní práce hodnotila.

V nově vyhlášené kategorii fejeton zůstala první příčka neobsazená. Ze sedmi textů vybrala komise dva, které splnily náročná pravidla tohoto útvaru. Stříbro si odnesla budoucí lékařka Jarmila Komárová, bronz Tereza Šimonová, studentka české filologie a editorství.

Zvítězily nesoutěžní básně

Z dvaatřiceti básní odborníci vybrali a ocenili tři poetické texty. Na rozdíl od loňského ročníku nezůstalo první místo opuštěné, zlato si odnesla Marie Kameníková. Na stříbrný stupeň znovu dosáhl loni stříbrem vyznamenaný Petr Sliž. Bronz si odnesl „nováček“ soutěže Vít Kořínek.

„Upřímně řečeno, první místo jsem vůbec nečekala. Básně, které jsem zaslala, jsem nepsala jako soutěžní texty. První místo má proto pro mě velmi symbolickou hodnotu,“ řekla po předání cen Marie Kameníková, která se soutěže zúčastnila potřetí.

Je snazší napsat prozaický text, nebo báseň?

O nejlepší povídku se utkaly tři desítky autorů. „Próza pochází z latinského prosa oratio, jde tedy o řeč hovořící přímo, nerýmovaně, o protiklad řeči vázané – tedy poezie. Zdálo by se, že je jednodušší napsat prozaický text než báseň, ale je potřeba mít na mysli, že existuje celá řada prozaických žánrů, mezi nimiž autor volí podle svého vidění světa a podle tématu, které chce zpracovat. My, jako porota, jsme nerozhodovali mezi tím či oním žánrem, žádný konkrétní jsme nepreferovali. Volili jsme mezi tím či oním talentem, tedy autorskou schopností zvolený žánr věrohodně naplnit. A byl to výběr těžký, protože jste do soutěže poslali texty velmi kvalitní,“ prozradila literární historička Jana Vrajová.

Bronz i stříbro si odnesli žurnalisti: třetí místo obsadil s povídkou A voda přišla Adam Musil. Druhá příčka patří povídce Voliéra Nikoly Valové. Symbolické zlato „vybojovala“ povídka Já nevěřím. Já vím studentky anglické filologie Márie Hroncové. „Povídku jsem do soutěže poslala bez jakýchkoli očekávání, byl to můj první pokus v této soutěži. První místo mě skutečně překvapilo. Text jsem psala hlavně proto, abych si procvičila češtinu. Umístění mě proto velice potěšilo,“ prohlásila vítězka mezi povídkáři Mária Hroncová.

„Co říct na závěr? Důležité je, že píšete, a že nás vaše texty zajímají. Věřím, že se psaní věnujete ne proto, abyste byli oceněni, ale proto, že je ve vás hodně tvůrčí energie. Pěstujte ji v sobě dál,“ uzavřel 20. ročník Literární soutěže Radek Malý.

Ocenění autoři:

POEZIE

1. místo: Marie Kameníková

(Básně jsou k dispozici ZDE.)

2. místo: Petr Sliž

3. místo: Vít Kořínek

 

POVÍDKA

1. místo: Mária Hroncová – Já nevěřím. Já vím

(Povídku si přečtěte ZDE.)

2. místo: Nikola Valová – Voliéra

3. místo: Adam Musil – A voda přišla

 

FEJETON

1. místo: –

2. místo: Jarmila Komárová – Auriclution

3. místo: Tereza Šimonová – Mít či nemít


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.