Na profesorské dekrety čeká šest olomouckých docentů

Červen 2013. Zatím poslední jmenování profesorů v pražském Karolinu, chybí jen Martin C. Putna.
Foto: Pavel Konečný
pátek 31. ledna 2014, 13:32 - Text: Velena Mazochová, Pavel Konečný

Šest jmen schválených Vědeckou radou Univerzity Palackého je v aktuálním seznamu ministerstva školství – čekají na jmenování nových profesorů. Rozhodnutí o tom, zda 85 profesorských dekretů z českých vysokých škol podepíše prezident, ministr školství nebo předseda Senátu, ale dosud nepadlo.

Na návrh lékařské fakulty prošli schvalovacím řízením Jan Mareš, Čestmír Neoral, Eliška Sovová, Rostislav Večeřa a Kamil Vysloužil. Přírodovědecká fakulta navrhla pro jmenování profesorem Jana Řídkého. Všechny schválené návrhy byly postoupeny k dalšímu řízení ministerstvu školství, které je předalo na Hrad.

Rektoři chtějí prezidenta, prezident jmenovat nechce 

Doposud vždy jmenoval profesora pro určitý obor prezident republiky, jehož pravomoc vyplývá ze zákona o vysokých školách. V reakci na loňskou kauzu jmenování Martina C. Putny vypracovala vláda Jiřího Rusnoka na podnět Miloše Zemana návrh novely, která převádí pravomoc jmenování profesorů z prezidenta republiky na předsedu Senátu. S vládním návrhem, který byl předložen Poslanecké sněmovně, zásadně nesouhlasí rektoři. Rada vysokých škol ve svém stanovisku žádá prezidenta republiky, aby ve věci jmenování profesorů postupoval v souladu se stávajícím zákonem.

Zatím se stále čeká. „Návrhy jsme 22. ledna doručili na Hrad,“ potvrdila Bohumila Potočná z ministerstva školství. Prezident Miloš Zeman je podle mluvčího Jiřího Ovčáčka nyní ve fázi jednání s novým ministrem školství Marcelem Chládkem. „Platí, že preferuje, aby nové profesory jmenoval předseda Senátu, což je předmětem podpory od nového ministra školství,“ řekl Ovčáček. O žádném časovém horizontu se podle něj nedá v tuto chvíli hovořit. Záleží i na případném dalším čtení novely vysokoškolského zákona v Poslanecké sněmovně.

Profesorská čekárna

Jan Mareš je vedoucím Centra pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění, vedoucím likvorové laboratoře a zástupcem přednosty neurologické kliniky. Ve své výzkumné činnosti se zaměřuje na aplikaci nových biochemických markerů v diagnostice neurodegenerativních a demyelinizačních onemocnění. Za svou práci pro pacienty s roztroušenou sklerózou byl oceněn také Cenou Senátu Parlamentu České republiky. Jmenován profesorem bude v oboru neurologie. Čeká na to od dubna loňského roku.

„Mohla by být větší vstřícnost z obou stran – prezidenta i rektorů. Ze strany prezidenta to už je, myslím, jakýsi truc. Nikdy jsem nedělal nic jen proto, abych získal profesuru. Profesor Urbánek, bývalý přednosta kliniky, mě ke všemu přirozeně přivedl. Spíše šlo o spektrum vědecko‑pedagogických činností, které ve finále zapadly do vzorce profesura,“ uvedl docent Mareš. 

Odborný profil přednosty I. chirurgické kliniky Čestmíra Neorala zahrnuje specializaci na hrudní a břišní chirurgii, zejména se zaměřením na onkochirurgii, gastroenterochirurgii a miniinvazivní chirurgii. Profesorský dekret obdrží pro obor chirurgie. Navržen byl v dubnu loňského roku.

„Když už člověk dosáhne možnosti profesuru udělat, připadá mi poněkud zvláštní, že to rok vázne kvůli tomu, že se někdo s někým nemůže dohodnout. Složit profesuru je přitom pro chirurgy poměrně obtížné, zejména kvůli publikačním možnostem,“ uvedl přednosta Neoral.

Přednostka kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace a proděkanka lékařské fakulty Eliška Sovová bude jmenována v oboru vnitřní nemoci. Ve své odborné činnosti se věnuje zejména rizikovým faktorům a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

„Není to příjemné a určitě to není jedno. Myslím si, že patří mezi povinnosti pana prezidenta, aby se k tomu postavil čelem,“ komentovala čekání proděkanka Sovová.

Zástupce přednosty olomouckého ústavu farmakologie Rostislav Večeřa se ve své vědecké práci věnuje experimentální farmakologii přírodních a syntetických látek s hypolipidemickým působením. Jmenován profesorem bude v oboru lékařská farmakologie.

„Osobně se mě čekání zatím nijak nedotýká. Můj návrh prošel Vědeckou radou už v říjnu minulého roku a tři měsíce jsou vcelku běžná doba. Někteří kolegové ale čekají už od loňského dubna… Zároveň jde ale o slavnostní akt a profesory by neměl jmenovat nikdo jiný než prezident, rozhodně by to neměly být vysoké školy samy. Jsem trochu napjatý, jak to vlastně dopadne,“ řekl k jmenování farmakolog Večeřa.

Pro obor chirurgie schválila Vědecká rada loni v dubnu také jmenování Kamila Vysloužila, který se věnuje břišní chirurgii se zaměřením na chirurgickou léčbu onemocnění tlustého střeva a konečníku. Na olomoucké chirurgické klinice se mu podařilo vytvořit tým kolorektálních chirurgů, který provádí nejen komplexní chirurgickou péči o nemocné s kolorektálními onemocněními, ale i specializované vyšetřovací metody. Za monografii „Komplexní léčba nádorů rekta“ mu byla udělena Cena rektora UP a Maydlova cena České chirurgické společnosti.

Čekání nevnímá jako problém. „Člověk by to ale měl už rád za sebou. Tím, že jsem profesuru dotáhl do konce, jsem se uspokojil. Co se týče morální újmy, zažil jsem i horší. A k tomu, jestli bude profesory jmenovat prezident nebo předseda Senátu, mám vyloženě neutrální vztah. Rád bych dostal dekret dřív, než umřu – a to se doufám vyplní. Tyto žabomyší spory mezi prezidentem a akademickou obcí bohužel existují i na těch nižších patrech. Jmenování neovlivní ani mé finanční ohodnocení. Jako zaměstnanec fakultní nemocnice jsem stále ve stejné třídě, která je dána atestacemi, nikoli docentským nebo profesorským titulem,“ objasnil svůj postoj Vysloužil.

Jan Řídký, ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd a vědecký pracovník Společné laboratoře optiky, byl schválen pro jmenování profesorem v oboru aplikovaná fyzika. Zaměřuje se na experimentální částicovou fyziku a astrofyziku a jeho badatelské výsledky jsou součástí výsledků několika rozsáhlých špičkových experimentů v mezinárodních výzkumných střediscích CERN, Dubna nebo Auger Observatory.

„Nevnímám to jako problém, můj kariérní postup na tom nezávisí. Jsem asi jeden z mála profesorů, který má doporučení od nositele Nobelovy ceny, a to je pro mne zajímavější, než jmenování od pana prezidenta. Profesorské řízení se zahajuje na návrh několika dalších profesorů a jeden z těch, který mne navrhuje, je James Watson Cronin, nositel Nobelovy ceny za fyziku v roce 1980. To je pro mne víc, než čekat, až se politici dohodnou, kdo mne jmenuje,“ prohlásil Řídký.

Počet čekajících mírně neznámý 

Aktuální seznam jmen všech navržených kandidátů na jmenování profesorem ministerstvo školství redakci neposkytlo s odkazem na riziko porušení zákona na ochranu osobních údajů. Mezi příštími jmenovanými profesory tak mohou být zastoupeni i další olomoučtí vědci, kteří profesury obhájili na jiných vysokých školách.

Z více než dvou tisíc akademických pracovníků Univerzity Palackého je nyní 25 profesorek a 153 profesorů.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.