Na Právnické fakultě se vyšetřovala loupež

Studenti třetího ročníku studijního programu Právo a právní věda v semináři volitelného předmětu 2. cizí jazyk, kteří si vybrali němčinu.
úterý 18. února 2014, 23:54 - Text: (Redakční pošta)

Skutečným případem loupeže, ke které došlo v r. 2002 v německém Kolíně, se zabývali studenti 3. ročníku Právnické fakulty v rámci výuky 2. odborného cizího jazyka – němčiny. V průběhu semestru nastudovali soudní přelíčení loupežného přepadení benzínové pumpy tak, jak jej zaznamenala ve svých vzpomínkách populární německá soudkyně z Hamburku Barbara Salesch a na posledním semináři zimního semestru se jej pokusili nasimulovat. V rolích soudců, veřejné žaloby, obhájců i svědků se tak představili samotní studenti, kteří vypovídali stejně jako skuteční účastníci před lety. Důstojnost a autenticitu této nevšední události dodalo, že soudní přelíčení probíhalo v soudní místnosti právnické fakulty, jíž se podle kruhového tvaru přezdívá rotunda, a studenti představující státní zástupce, soudce a obhájce vzali na sebe školní taláry.

Díky zdařilé simulaci tak po letech opět ožil případ přepadení benzinky a jeho účastníků. Ošetřovatel Ludger Müller čelil obvinění z loupežného přepadení čerpací stanice, na které pod výhružkou zastřelení zákaznice Tanji Rosen donutil obsluhu Gerda Vosse k otevření kasy a vydání částky 2900 euro v hotovosti. Poškozená Tanja však při konfrontaci nedokázala na rozdíl od Vosse určit Müllera jako pachatele, neboť pachatel měl v době spáchání na hlavě motocyklovou helmu, která byla rovněž v soudní místnosti k dispozici jako předmět doličný. Toho se samozřejmě chopila obhajoba a zdálo se, že se státnímu zástupci Berndu Römerovi nepodaří dokázat vinu obžalovaného Müllera.

Zcela zásadní obrat v procesu však nastal, když se v průběhu výslechu z řad veřejnosti ozvala matka poškozené Tanji, Christiane Rosen, která helmu rozpoznala. Z dalšího výslechu pak vyplynulo, že obžalovaný je ve skutečnosti přítelem poškozené, která mu byla při loupeži komplicem.

Nácvik simulovaného soudního jednání v cizím jazyce se na Katedře jazyků Právnické fakulty stal již tradicí. Napomáhá především studentům snáze pochopit právní systémy cizích států, zvýšit zájem o jejich studium a rozšířit jejich jazykové dovednosti. Za úspěch můžeme považovat, že se simulace soudního jednání daří realizovat i v rámci 2. cizího jazyka, jehož hodinová dotace je nižší než u 1. cizího jazyka. Mgr. Klčová k tomu dodává: „V současné době dosahují studenti, kteří si vybrali odborný německý jazyk jako 2. cizí jazyk po angličtině, tak dobrých jazykových znalostí, že jsou schopni nacvičit simulaci soudního přelíčení ve věcech trestních podle německého trestního práva“. Průběh jednání byl nahráván na kameru, jeho záznam pak slouží studentům jednak k analýze jejich jazykového projevu a po letech pak jako pěkná vzpomínka na dobu studia.


Tomáš Vachutka
student PF UP

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.