Na olomouckém kulturním a politickém nebi zhasínají jasné hvězdy: odešel Milan Hořínek

Milan Hořínek (vlevo) s Josefem Jařabem na zlaté promoci v roce 2012.
Foto: Pavel Konečný
neděle 26. října 2014, 20:25

AKTUALIZOVÁNO - Sotva jsme se rozloučili s Václavem Burianem, který o sobě oprávněně prohlašoval, že byl novinář, ale byl i něčím více, přišla zpráva o úmrti prvního svobodně zvoleného primátora Olomouce Milana Hořínka. 

Po těžké nemoci zemřel ve věku 77 let v noci na neděli první polistopadový primátor Milan Hořínek. Olomoucký rodák, charismatický muž s nezbytnou dýmkou se stal veřejně známým, když v roce 1990 převzal křeslo olomouckého primátora. V roce 2008 obdržel Cenu města Olomouce.

Poslední rozloučení s Milanem Hořínkem se uskuteční v obřadní síni olomouckého krematoria v pátek 31. října v 11:20.

S tímto vitálním člověkem, s letorou bonvivána, jsem si nikdy neuměl spojit přízrak smrti. Vždyť jako signatář Charty 77 byl objektem nekonečných perzekucí ze strany normalizačních úřadů a státní bezpečnosti. A nesl svůj úděl statečně. Z oblíbeného gymnaziálního profesora ruštiny a češtiny ve Šternberku si musel na obživu vydělávat jako dělník, noční hlídač, zaměstnanec na železnicích. A dokazoval sám sobě i ostatním, co znamená pevnost charakteru, ale také, jak velkou roli může sehrát pro přežití, pro zisk nové naděje, četba světové literatury. 

Znám málo lidí, kteří by byli tak horlivými čtenáři. Protože už měl přečteno všechno dostupné v češtině, ruštině a němčině, začal se učit anglicky, ale, jak říkal, ne pro domluvu, jen pro čtení. Knihy byly jeho útočiště a spolehlivými společníky byli jeho milovaní pejsci a kočičky, později samozřejmě jeho rodina. A kamarádi, k nimž jsem šťastně patřil od studentských let.

Rok 1989 znamenal pro mnohé z nás nový počátek trochu promarněného života.  Občanské fórum jednoznačně vyhrálo olomoucké volby a Milan se stal primátorem z vůle voličů. V době transformace společnosti jsme tedy společně jako primátor a rektor směle vykročili k naplňování různých představ, o kterých jsme po léta snili. Jedna z nich byla Olomouc jako univerzitní město. S velkým pochopením radnice jsme získávali pro univerzitu bývalé vojenské objekty sovětské i naší armády, budovu po OV KSČ a další.

Vytvořily se tak podmínky pro růst naší alma mater, kde se po skončení volebních období primátora a také poslance České národní rady, rozhodl se Milan Hořínek nabídnout své zkušenosti a znalosti studentům na katedře společenských věd pedagogické fakulty. Jeho moudrosti z praktického života byly vítaným kořeněním teoretických výkladů. Po celé republice poznali olomouckého polistopadového primátora jako člověka s obrovským smyslem pro humor a fair-play, šarmantního úředníka, který se nikdy nechoval, ani chovat neuměl jako „ouřada“.

I jako politik patřil ve společnosti vždy spíše k těm, co si říkali „my“ a ne k těm, jimž se říkalo „oni“. A lidé to právě tak cítili. V Olomouci po něm zůstává nezacelitelně a bolestně prázdné místo.          

Josef Jařab

Pan Hořínek ze zapsal zlatým písem jak do dějin města Olomouce, tak do novodobých dějin Univerzity Palackého. Svým životem i občanskými postoji inspiroval mnoho z nás a jeho odkaz je 25 let od listopadových událostí důležitější než kdykoliv předtím. Univerzita Palackého v něm ztrácí jednu z klíčových osobností, kterých je, jak víme, vždy málo. Čest jeho památce.
Jaroslav Miller


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.