Na Nové Sady začaly jezdit tramvaje

Slavnostní otevření – projevy a mažoretky.
Foto: Pavel Konečný
pátek 29. listopadu 2013, 15:40 - Text: Pavel Konečný

Vynechaná čísla tramvajových linek 3 a 5 dnes znovu zaplnila jízdní řád olomouckého dopravního podniku. Nová tramvajová trať spojila centrum města a Nové Sady.

„Podobná událost se v Olomouci odehrála naposledy v dubnu 1997, když se otevírala trať na třídě Kosmonautů,“ připomněl ve slavnostním projevu primátor Martin Novotný. Uvedl, že plný smysl nových linek se projeví až po jejím dovedení na Schweitzerovu ulici. Dovedení kolejí na okraj novosadského sídliště je podle něj ale slibný začátek. „Pak bude záležet na novém vedení města, zda na to bude mít sílu, finance a energii,“ řekl Novotný.

Nové jeden a půl kilometru dlouhé trati požehnal rovněž olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Trať má nyní konečnou v Trnkově ulici a její tři nové zastávky mají jména Trnkova, V Kotlině a Šantovka. Linka 5 začne jezdit od poloviny prosince a bude u Šantovky odbočovat směrem k hlavnímu nádraží.

Na trati, která nekončí smyčkou ale úvratí, jezdí jako první v Česku zcela nové typy tramvají. Vozy krnovského výrobce mají dveře na obou stranách stejně jako řídící kabiny.

Nová trať přišla na 180 milionů korun, z toho více než 150 milionů získalo město ze švýcarských fondů, které jsou součástí finančních mechanismů Evropské unie. Za čtrnáct nových tramvají měl dopravní podnik zaplatit 307 milionů korun, nakonec tři čtvrtiny této sumy pokryla unijní dotace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.