Na MusicOlomouc triumfoval Franzův Radobÿl

Dirigent Petr Vronský.
Foto: MO
pátek 25. dubna 2014, 15:36 - Text: Michaela Šarmanová

Třetí koncert festivalu MusicOlomouc byl titulován jako Rok české hudby a soudobá tvorba. Konal se ve čtvrtek v Redutě – koncertním sále Moravské filharmonie Olomouc. Ta pod taktovkou dirigenta Petra Vronského provedla kompozice současných českých skladatelů. 

V úvodu zazněla symfonická báseň pro velký orchestr na paměť K. H. Máchy Radobÿl od Vladimíra Franze, který se inspiroval Máchovými cestami po Čechách. Mezi posluchači měla skladba velký úspěch. Otázkou však zůstává, zda jde o názor hodnotící ryze hudební kus, či hraje roli i subjektivní názor ovlivněný nedávnými prezidentskými volbami.

Jako druhé v pořadí bylo zařazeno dílo Ladislava Kubíka – Koncert č. 3 pro klavír, orchestr a elektroniku, jenž je věnován památce Bohuslava Martinů. Za klavír usedl rodák z Nového Zélandu Read Gainsford, u nějž je třeba vyzdvihnout klavírní techniku a celkově výbornou interpretaci. Zajímavým prvkem byly vstupy reprodukovaného zvukové záznamu, které vytvořily dialog s hráči na pódiu.

Ani v tento večer nechyběla světová premiéra a to Strom života, který zkomponoval Ivan Kurz. Skladba byla bezesporu plná energie a síly. Na závěr provedla Moravská filharmonie Olomouc Stabat Mater Roberta Hejnara. Výborný výkon předvedla sopranistka Lucie Silkenová, nelze opomenout ani altistku Sylvu Čmugrovou. Pěvecká technika obou sólistek byla skvělá. Představil se také sbor Kantiléna z Brna a olomoucký varhaník Karel Martínek.

Čtvrtý koncert festivalu MusicOlomouc uvede v pondělí 28. dubna v Kapli Božího těla českou cembalistku Moniku Knoblochovou a Pražské pěvce, které vede sbormistr Stanislav Mistr. Na programu je premiéra díla Lukáše Hurníka Aqua et Vino. Posluchači se mohou těšit také na díla Zdeňka Lukáše, Martina Smolky či Alfreda Šnitkeho.

Autorka je studentkou oboru Muzikologie.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.