Na Masarykově univerzitě vznikl výkladový slovník pro neslyšící

Ilustrační foto: Pavel Konečný
úterý 3. března 2015, 10:07 - Text: Jana Opočenská

Na Masarykově univerzitě vznikl nový internetový výkladový slovník českého znakového jazyka. Spustil jej tým univerzitního střediska Teiresiás, které se zaměřuje na pomoc studentům se specifickými nároky.

Na brněnské univerzitě je přibližně stovka neslyšících studentů a zaměstnanců. „Slovník má sloužit mimo jiné jako základní nástroj při jejich výuce a odborné práci. Opřít se o něj budou moci ale i profesionální tlumočníci,“ popsal Tomáš Sklenák, vedoucí oddělení znakového tlumočnictví střediska Teiresiás.

Výkladové slovníky znakových jazyků jsou na rozdíl od těch překladových velmi ojedinělé. Záhlaví každého hesla ve slovníku českého znakového jazyka tvoří videozáznam, v němž mluvčí znakového jazyka artikuluje znak z čelního a bočního pohledu. Další videonahrávky pak zachycují význam slovníkového hesla nebo jeho použití v kontextu. Slovník nabízí i možný překlad do češtiny.

Součástí hesla je vždy i transkripce znaku pomocí přepisovacích systémů znakového jazyka a český ekvivalent výrazu, pokud existuje. „Spolu se Západočeskou univerzitou v Plzni k heslům připojujeme také avatar, tedy virtuálního mluvčího, který slouží jak ke kontrole transkripce, pomocí níž se jeho pohyb generuje, tak pro přesnější analýzu znaku, kterou videozáznam přirozené artikulace neumožňuje,“ vysvětlil ředitel střediska Petr Peňáz.

Některé odborné výrazy nejsou v českém znakovém jazyce ustáleny nebo chybějí, jejich novou podobu tedy navrhují týmy neslyšících. Slovník publikuje i jejich návrhy, v současnosti například terminologii biologie, informatiky a speciální pedagogiky.

Databáze nabízí prozatím tisíc hesel, ale každý den se rozrůstá. Masarykova univerzita v součinnosti s týmy neslyšících a Univerzitou Palackého v Olomouci postupně slovník rozšíří na čtyři až pět tisíc hesel.

Slovník je přístupný ZDE


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.