Na Den Země ve Vídni

Hlavním bodem exkurze byla návštěva vídeňského sídla OSN.
Foto: ELSA Olomouc
středa 27. dubna 2016, 08:23

Dne 22. 4. zorganizoval studentský spolek ELSA Olomouc ve spolupráci s Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci, která celou akci rovněž finančně zaštítila, jednodenní odbornou exkurzi do Vídně. Na programu byla návštěva sídla OSN a u příležitosti světového Dne Země zhlédnutí kamene z Měsíce, v rámci výstavy Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti.

Všichni účastníci zájezdu včetně Mgr. Renaty Klčové z katedry jazyků, která zajistila odborný program exkurze, se sešli v časných ranních hodinách na parkovišti u právnické fakulty, odkud se přistaveným autobusem vydali na cestu směr rakouská metropole. Hlavním bodem dopoledního programu byla návštěva vídeňského sídla OSN, nazývaného též jako UNO-City.Vídeň je vedle amerického New Yorku, švýcarské Ženevy a keňského Nairobi jedním ze čtveřice oficiálních sídel OSN.  V roce 1979 se organizace nastěhovala do tehdy zbrusu nových, architektonicky velmi originálně a moderně řešených budov UNO-City. Od tohoto roku není zhruba 180 000 m2 rozsáhlý komplex na půdě města Vídně rakouským státním územím, ale nese exteritoriální status. V areálu sídlí celkem šest organizací, pro které pracuje přes 5 000 zaměstnanců. Ve Vídni tak pracuje například Mezinárodní organizace pro atomovou energii (IAEA), Organizace OSN pro průmyslový rozvoj (UNIDO), Úřad OSN pro boj s drogami a kriminalitou (UNODC) nebo také Úřad OSN pro vesmírné záležitosti (UNOOSA), starající se o kosmický prostor a spravující registr všech ve vesmíru se pohybujících objektů.

Ve vídeňském sídle OSN se účastníci po nezbytné rutinní bezpečnostní kontrole mohli podívat do míst, kde se denně odehrávají jednání na nejvyšší mezinárodní úrovni. Součástí prohlídky byla i možnost prohlédnout si jeden z hlavních konferenčních sálů v nové přístavbě komplexu, a to netradičně z vyvýšených kabin pro novináře. Nad nimi se nacházejí kabiny, které jsou využívány tlumočníky do šesti úředních jazyků OSN, jimiž jsou kromě angličtiny a francouzštiny také arabština, čínština, ruština a španělština.V koridorech spojujících jednotlivé budovy je celoročně instalováno několik stálých i dočasných zajímavých výstav, věnovaných různým tématům spojených s činností OSN. Tematickou pro světový Den Země oslavující Zemi jako planetu, který připadá právě na 22. duben, byla expozice Úřadu OSN pro vesmírné záležitosti (UNOOSA), obsahující i jeden velmi vzácný exemplář, a to kámen z Měsíce. Tento vzorek z měsíčního kráteru pochází z roku 1971 (mise Apollo 15), váží 160 g a jeho stáří je odhadováno na úctyhodných 3,6 miliard let.

Po skončení zajímavé prohlídky se účastníci přesunuli z UNO-City do centra města a po chutném a po finanční stránce velmi přijatelném obědě v kantýně rakouského Spolkového kancléřství, která je přístupná i veřejnosti, následovala za slunečného počasí prohlídka četných pamětihodností v historickém centru pod vedením Mgr. Klčové. A kdo neodolal, mohl se následně s metropolí rozloučit také načerpáním pravé vídeňské atmosféry za příjemného posezení u tradiční kávy a zákusku.

Roman Zapletal, Vice President Seminars & Conferences ELSA Olomouc


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.