Na AFO vyhrály filmy o včelách a reprodukci lidí

Udílení cen 49. ročníku Academia filmu Olomouc.
Foto: AFO
neděle 20. dubna 2014, 17:11 - Text: Martina Šaradínová

Dokument o pozoruhodném životě včel i životě včelařů Víc než jen med a snímek věnující se otázkám reprodukce Čí je moje dítě? ovládly na Academia filmu Olomouc soutěž o nejlepší světový a nejlepší český populárně‑vědecký dokumentární film. 

Výsledky byly vyhlášeny v sobotu večer na slavnostním ceremoniálu v kině Metropol. V nové kategorii krátkých filmů zvítězil snímek Měsíčky. Cenu diváků dostal slovenských film Vlčí hory a studentská porota nejvýše ocenila dokument Zhasnout! a cenu za celoživotní přínos popularizaci vědy si odnesl jeden z nejvýznamnějších současných teoretických fyziků Lawrence Krauss. 

Český favorit

Roli favorita v české soutěži potvrdil snímek Čí je moje dítě? režisérů Marka Dudy a Radima Procházky. Dokument vychází z populárně-naučných dokumentů ve stylu pořadu BBC Horizon a podává odpovědi na aktuální otázky o propadu porodnosti v západních zemích. S využitím poutavé grafiky vysvětluje termíny jako infanticida, sobecký gen, efekt Popelky nebo alela.

„Byl informačně nejvíce nasycený a svou formou zpracování informace třídí nejpřehlednějším způsobem,“ zdůvodnila výběr porota ve složení Jiří Dušek, Alexandra Hroncová a Kamil Fila. Porota dokument ocenila i jako filmařsky profesionální způsob prezentace pečlivě skládaných vědeckých argumentů. 

Proč a jak 

S názorem Lawrence Krausse se ztotožnila mezinárodní porota při výběru svého favorita. „Není důležité ptát se proč, ale jak. To je princip, kterým se řídil náš výběr. Snímek, který jsme vybrali, zkoumá tajemný, skrytý svět organismů, kterým se všichni usilovně snažíme vyhnout, a odhaluje nádherný a komplikovaný cyklus zrození, života a smrti, který je těsně spjat se zdravím kvetoucích rostlin na naší planetě. Unikátní, osobně pojatý náhled na druh, který byl součástí autorova života po celé generace,“ řekla Jennifer Gardyová za porotu, ve které s ní zasedali Alison Leighová, Pamela Gayová a Tomáš Karlík.

Vítězem mezinárodní soutěže 49. ročníku AFO se tak stal snímek Víc než jen med švýcarského režiséra Markuse Imhoofa. 

Nestatutární ceny 

Cenu časopisu Vesmír za nejlepší český přírodovědný dokument získaly Řeky Otakara Štěrby v podání Ladislava Moulise.

Cenu časopisu Dějiny a současnost za nejlepší český dokument mapující humanitní a společenské vědy obdržel opět snímek Čí je moje dítě? A cenu pro blog popularizující vědu si odnesl kosmonautix.cz.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.