Muzeum umění připomíná slavnou dobu československého a polského designu

Libuše Niklová, hračka Kocour, 1963.
Foto: Muzeum umění Olomouc
pondělí 19. října 2015, 08:00 - Text: ipu

Více než 500 exponátů ze zlaté éry tzv. bruselského designu představuje na nové výstavě nazvané Dohnat a předehnat Muzeum umění Olomouc. Projekt poprvé v České republice konfrontuje československý a polský design 60. let a navazuje na výstavu Wojna i Pokój, která se vloni uskutečnila v polské Vratislavi.

„Muzeum umění se tak do konce ledna příštího roku stane nejen místem srovnávání, ale především společným domovem dvou designových škol,“ uvedl spoluautor výstavy Jan Jeništa.

Československá účast na první poválečné světové výstavě EXPO 1958 v Bruselu byla podle Jeništy triumfální. „Pavilon i expozice ukázaly konkurenceschopnost naší produkce a pro domácí design představovaly milník. V našich podmínkách znamenalo kladné přijetí bruselského stylu jeho rychlé zdomácnění a rozšíření do veškerých oblastí života,“ připomněl Jeništa. Československý výstavní pavilon našel odezvu i v sousedním Polsku, jehož návrháři pracovali v obdobných podmínkách socialistického hospodářství. „Přestože se Polsko světové výstavy neúčastnilo, vzápětí se zapojilo do hry a zakrátko už přestalo být jasné, čí nápad byl první, kdo koho kopíroval, kdo má právo pyšnit se vlastnictvím patentu, a konečně - kdo to zvládl lépe,“ uvedl spoluautor výstavy.

A právě pomyslný „souboj“ dvou sousedních designových škol je základním konceptem výstavy. Ve dvou výstavních sálech je k vidění více než 500 předmětů od poštovních známek a zápalkových nálepek přes knihy, gramodesky a průmyslový design až po lisované sklo, porcelán, nábytek nebo slavný skútr Čezeta, přezdívaný pro svůj charakteristický tvar „prase“. Velkou pozornost věnovali autoři výstavy dobovým hračkám. Dokonce se jim podařilo v Polsku objevit dosud neznámý soubor, inspirovaný tvorbou Libuše Niklové, a to včetně proslulého harmonikového kocoura.

Na podobě expozice se může podílet i veřejnost, a to doplňováním tzv. bruselského pokojíčku. „Pokud návštěvníci najdou doma designové poklady z šedesátých let, budeme vděční, když nám zašlou jejich fotografie. My si z jejich nabídky vybereme a některé kusy doplníme na výstavu,“ požádala kurátorka Klára Jeništová o spolupráci. Výstava potrvá do 24. ledna příštího roku.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.