Muzeum moderního umění představuje (ne)známou fotografickou tvorbu Jindřicha Štreita

Fotogalerie: Archiv MMU
středa 20. července 2016, 07:46 - Text: (red)

Více než dvě stovky fotografií, z nichž polovina dosud nebyla zveřejněna, nabízí výstava Jindřicha Štreita, světově proslulého fotografa a jednoho z nejvýznamnějších absolventů Univerzity Palackého. Expozice s názvem (Ne)známé fotografie 1978 – 1989, kterou doprovází stejnojmenná publikace, potrvá v Muzeu moderního umění Olomouc do konce října. Zájemci se mohou zároveň přihlásit do prázdninové fotosoutěže.

Návštěvníci výstavy, připravené k autorovým 70. narozeninám, najdou v olomouckém muzeu také několik velkoformátových fotografií a Štreitovy knihy. Pro zájemce je připravena i publikace přibližující převážně neznámou část Štreitovy tvorby a výběr z jeho nejznámějších fotografií v podobě samostatné přílohy.

Neznámé snímky a ojedinělý formát

Vystavený soubor dosud nepublikovaných snímků představuje výběr z více než pěti set fotografií, které světoznámý fotograf uchovával několik desetiletí ve svém archivu na Sovinci. „Probírali jsme jednu po druhé a dlouze diskutovali, které z nich vystavíme,“ řekl Štreit. Výsledný výběr má podle něj až intimní charakter. „Většina je tematicky zaměřená na rodiny, domácnosti, děti, na obyčejné, každodenní situace. A důležitou roli v nich taky hraje Olomouc. Až mě překvapilo, kolik mám fotografií s olomouckými motivy,“ dodal fotograf, kterého proslavila dokumentace venkovského života v období skomírajícího socialismu.

Druhá část výstavy nabízí nejznámější Štreitovy snímky prostřednictvím unikátního formátu - dvacetimetrového pásu černého papíru, hustě pokrytého 176 fotografiemi z cyklu Vesnice je svět z období 1978 až 1988. „Z autorových vzpomínek jsem věděla, že někde existuje. Když jsme ji v únoru poprvé v muzeu rozbalili, bylo to pro mě velké překvapení. Některé fotografie patří mezi ikony jeho tvorby, jiné jsou skutečně neznámé,“ uvedla kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.

Fotosoutěž do konce prázdnin

Název Vesnice je svět má i prázdninová fotosoutěž, do níž mohou zájemci přihlásit zejména snímky tematicky blízké Štreitovu stejnojmennému cyklu. Vznikal především v bývalých Sudetech. „Štreit se stal součástí životů vesnických obyvatel, udivovala ho koncentrace radostí i tragédií na jednom místě. Snažil se o všeobecně srozumitelné postižení hlavních rysů lidského života tak, jak je vypozoroval v konkrétních situacích rodin, dětí, partnerů či kolegů na pracovišti. A že se mu to podařilo, dokládají stovky výstav po celém světě,“ řekla kurátorka Štěpánka Bieleszová.

Soutěžní fotografie mohou zájemci do muzea doručit osobně, poslat poštou, e-mailem nebo je sdílet na sociálních sítích. Soutěž končí 31. srpna. „Fotografie posoudíme s Jindřichem Štreitem. Všechny zveřejníme na internetových stránkách muzea a tři vítězné vystavíme v Muzeu moderního umění,“ doplnila Bieleszová. Vítěze muzeum ocení knihami a celoroční volnou vstupenkou.

Významný absolvent Univerzity Palackého

Jindřich Štreit představil svou tvorbu na stovkách samostatných i skupinových výstav doma i v zahraničí a jeho fotografie jsou součástí sbírek Muzea moderního umění v New Yorku, Victoria & Albert Museum v Londýně, Národní galerie umění ve Washingtonu, Muzea fotografie v Tokiu a dalších věhlasných institucí. Působí jako dlouholetý pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě, kromě fotografování a pedagogické práci se věnuje také kurátorské činnosti.

Svou první samostatnou výstavou v roce 1967 ukončil svá studia na Pedagogické fakulty Univerzity Palackého, kde absolvoval obor Výtvarná výchova. V roce 2004 přijal pozvání své alma mater k pronesení prestižní Přednášky významného absolventa na téma Netradiční formy výuky dokumentární fotografie.

Více informací o výstavě Jindřicha Štreita a fotosoutěži ZDE a ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.