Moravské divadlo zahájilo novou sezonu

Ilustrační foto: Moravské divadlo Olomouc
středa 2. září 2015, 14:46 - Text: (ipu)

Mozart, Verdi, Shakespeare, Chopin – tato velká jména nabídne publiku Moravské divadlo Olomouc v právě zahájené divadelní sezoně. Diváci se mohou těšit na jedenáct premiér. Dvě nové pohádkové inscenace připravila scéna i pro nejmenší publikum.

„Po celá staletí bylo divadlo nejen zdrojem zábavy a poučení, ale také místem mnoha společenských událostí a přátelských setkání. Celé naše snažení směřuje k tomu, aby nová divadelní sezona byla jasným potvrzením této pravdy,“ uvedl ředitel Moravského divadla Olomouc Pavel Hekela.

Tradičně nejvíce premiér - pět - nabídne soubor činohry. Čtyřsté výročí úmrtí Williama Shakespeara připomene inscenace Bouře v režii uměleckého šéfa olomouckého činoherního souboru Michaela Taranta. Současnou světovou tvorbu pak zastupují celosvětově uznávaný irský dramatik a filmový režisér Martin McDonagh, úspěšný německý autor Marius von Mayenburg a cenami ověnčená britská autorka Penelope Skinnerová. „V našem repertoáru nadále zůstávají velké, divácky atraktivní tituly jako například Sluha dvou pánů či Amadeus. K nim jsme se rozhodli přidat tři texty velmi zajímavých současných autorů,“ uvedla dramaturgyně olomoucké činohry Markéta Machačíková. Vedle v Olomouci již známých režisérských tváří, jako jsou Michal Spišák a Bogdan Kokotek, se nově představí David Šiktanc, který nastuduje von Mayenburgovu hru Kámen, a úspěšný komediální režisér Robert Bellan, jenž se popasuje s originální poetikou her Martina McDonagha.

Soubor opery a operety Moravského divadla potěší rovným dílem příznivce vážného i lehkého žánru. Událostí jistě bude uvedení Kouzelné flétny. Premiéra v roce 2016 připomene 260. výročí Mozartova narození a rovněž 225 let od světové premiéry opery ve Vídni. „Mozart je autor těch nejkrásnějších oper a Kouzelná flétna je moje srdcová záležitost. Navíc se dá hrát i pro dětské publikum a myslím si, že v současnosti máme pro tuto operu vynikající ansámbl sólistů,“ zdůraznil umělecký šéf souboru Miloslav Oswald. Titul nastuduje Linda Keprtová, která patří mezi nejvyhledávanější operní režiséry mladé generace a v Olomouci se představí poprvé. Dalším slavným hudebním dílem, které na jevišti olomouckého divadla zazní, bude Verdiho Rigoletto. Milovníci operety se mohou těšit na Perly panny Serafínky v režii Dagmar Hlubkové, inscenátorky úspěšných muzikálů Sugar a Noc na Karlštejně, a na Offenbachova Rytíře Modrovouse, který zažije návrat na olomoucké jeviště po dvacetileté pauze.

Baletní soubor bude v nadcházející sezoně pokračovat v osvědčené dramaturgické linii. „Rád bych diváky pozval na další z tanečních zpracování významného díla světové literatury - tentokrát to bude Dumasův nesmrtelný román Dáma s kaméliemi. A po delší přestávce se na naše jeviště vrátí i slavná skupina Queen v celovečerní obnovené premiéře stejnojmenné inscenace s Ivem Jamborem v titulní roli Freddieho Mercuryho,“ uvedl umělecký šéf souboru Robert Balogh, který bude obě premiérové inscenace režírovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.