„Moravská Cambridge“ v sobotním vysílání České televize

Dotáčky do pořadu Historie.cs s Jiřím Fialou (uprostřed) v univerzitní expozici ve Vlastivědném muzeu.
Foto: Pavel Konečný
pátek 10. ledna 2014, 09:37 - Text: Pavel Konečný

Olomouc a její univerzita je titul sobotního pořadu televizního cyklu Historie.cs. Dokument s besedou má premiéru v sobotu ve 21:05 na programu ČT24. Ukáže, jak se žilo ve městě plném vojáků, duchovních, studentů a osvícených rektorů.

„Výročí olomoucké univerzity a její sepětí s městem, tradičním historickým centrem Moravy, nás zaujalo,“ uvedl dramaturg pořadu Tomáš Brzobohatý. Osudy nejstarší moravské univerzity a původní moravské metropole budou v debatě komentovat profesor Jiří Fiala, ředitel univerzitního archivu Pavel Urbášek a děkan filozofické fakulty Jiří Lach. V následných dotáčkách se objeví první polistopadový rektor Josef Jařab, stejně jako současný Miroslav Mašláň.

Diváky může podle Brzobohatého upoutat těsné prolnutí univerzity a života města, stejně jako i některé neznámé prvky ze starší historické doby, což ilustruje jedna z anekdot. Když někdo hodí z olomoucké radniční věže minci, spadne na hlavu buď vojákovi, či studentovi, knězi, anebo prostitutce. 

„Delší pořad o Univerzitě Palackého v televizi dosud nevznikl,“ připomněl Fiala. Poprvé se v něm objeví i archivní filmy z majálesu v 60. letech nebo zahájení Academia filmu v době normalizace.

Reprízy se vysílají na ČT24 v neděli 12. ledna v 15:05 a v sobotu 18. ledna ve 13:05. Pořad bude dostupný rovněž ve webovém archivu vysílání České televize.

Ukázka je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.