Monografie o sinicích poslouží vědě i praxi

Ilustrační foto sinice: Wikipedie
čtvrtek 9. ledna 2014, 14:28 - Text: (srd)

Dlouho očekávaný třetí díl monografie o sinicích vyšel v nakladatelství Springer Spektrum. Jejím autorem je profesor Jiří Komárek z Centra pro algologii Botanického ústavu Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Kniha poslouží nejen odborníkům v základním výzkumu, ale i ve vodohospodářské a hydrobiologické praxi.

„Monografie přináší dosud nejucelenější soubor informací o druhové bohatosti evolučně nejpokročilejších, heterocytózních sinic a slouží současně jako určovací pomůcka pro tuto skupinu mikroorganismů,“ uvedla Tereza Chýlová z Botanického ústavu Akademie věd ČR.

Anglicky psaná jedenáctisetstránková publikace je velmi aktuální, neboť zahrnuje i taxony popsané ještě šest měsíců před jejím vydáním. Dokladem vysoké úrovně celé monografie je podle odborníků mimo jiné i to, že předchozí dva díly, jichž je profesor Komárek také hlavním autorem, byly ve vědeckých pracích citovány více než 1500krát.

Publikace zahrnuje i mnoho druhů sinic tvořících vodní květy. Zároveň obsahuje jak nejnovější názvosloví, tak i starší synonyma, což usnadňuje hledání ve starších literárních pramenech.

Kniha vyšla v ediční řadě Süsswasserflora von Mitteleuropa, která je pro odborníky zabývající sinicemi a řasami zavedenou „značkou“ existující déle než sto let.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.