Mladí studenti práv z Olomouce se snaží prosadit na lokální i mezinárodní úrovni

Studenti při návštěvě parlamentu.
Foto: archiv ELSA
úterý 1. prosince 2015, 12:35 - Text: Lenka Filipová, Michaela Glozygová

Když se řekne studentský spolek, spousta lidí si vybaví americké skupinky studentů působící na škole v různých aktivitách. My, studenti právnické fakulty, ovšem máme jedinečnou možnost být členy jednoho z největších a nejprestižnějších spolků Evropě, kterým je ELSA neboli Evropské sdružení studentů práv. ELSA dnes působí na právnických fakultách ve 43 zemích Evropy, a to již více než 30 let. Funguje především prostřednictvím místních skupin a jednou z nich je právě ELSA Olomouc. Naše lokální skupina oslavila v minulém roce již 20 let svého fungování a jsme moc rádi, že se stále posunujeme kupředu v rámci našich aktivit. Rádi bychom vám teď přiblížili, co vlastně děláme.

Jsme neziskovým spolkem, který se snaží zprostředkovat oživení běžného studentského života na právnické fakultě tím, že zejména pořádá akce zaměřené na právní tématiku, jež mohou navštívit nejen studenti, ale i veřejnost, která nemá mnoho příležitostí setkat se s odborníky v dané oblasti. Zajišťujeme především setkání s představiteli významných právních institucí (např. naše plná aula diskutovala o finanční situaci ČR s guvernérem ČNB, pozvání přijala i nejvyšší státní zástupkyně, uznávaný americký profesor a jiní), pořádáme besedy, exkurze do věznic, navštěvujeme Parlament ČR, Ústavní soud, či orgán sociálně-právní ochrany dětí, aj.

Mimo to se snažíme i o neakademické aktivity. Mezi nejpopulárnější patří tradiční Antiples, který je pravidelně pořádán v zimním semestru. Jedná se o párty v kostýmech, vždy na dané téma. Na této akci se vyhlašují nejlepší kostýmy, hrají se hry mezi studenty a učiteli a v neposlední řadě jsou zde pasováni prváci. Na tuto jedinečnou oslavu začátku školního roku navazuje Welcome Game aneb „Poznej své univerzitní město“. Tato akce je určena především prvákům právnické fakulty, ale i všem, kdo se v Olomouci ještě nevyznají. Studenti plní úkoly, při kterých zjišťují důležité informace pro svůj život v Olomouci – kde koupit legitku, jak se dostat na Horní náměstí, kde je „Učko“, co a kde je Zbrojnice a mnoho dalšího. Samozřejmě nezapomínáme ani na ostatní studenty. Mezi oblíbené akce, na kterých se často potkáváme i se studenty z jiných právnických fakult, patří filmové večery, kdy po zhlédnutí filmu probíhá diskuze s odborníkem z praxe, či simulovaná soudní jednání, na která se studenti připravují během školního roku a finálním výstupem je simulované soudní jednání, které je otevřeno pro veřejnost a je hodnoceno soudci napříč celou Českou republikou.

Každý student zažil ten pocit, kdy vstoupil na půdu univerzity a nikoho neznal. Proto jsme se rozhodli uspořádat seznamovací víkend pro studenty prvního ročníku. Již dvakrát měli naši nováčci možnost potkat se nejen se svými budoucími spolužáky, ale i jejich staršími kolegy a některými učiteli. Studenti se zde postupně seznamují s tím, co je na naší škole potká a na co je dobré se připravit, a zároveň zde mohou navázat první přátelské vztahy, díky nimž společně překonávají všechny nástrahy studia.

V loňském roce se nám poprvé podařilo uspořádat na půdě právnické fakulty mezinárodní letní školu (ELSA Summer Law School) zaměřenou na medicínské právo. Prostřednictvím interaktivních přednášek a diskusí přiblížila letní škola odvětví medicínského práva. Interaktivní přednášky odborníků z Polska, Slovenska, Arménie a Česka nabídly aktuální diskusní témata, jako jsou domácí porody, euthanasie, očkování, informovaný souhlas nebo definici pojmu lege artis. Pozvání do Olomouce přijalo téměř třicet studentů právnických fakult z Velké Británie, Řecka, Portugalska, Ukrajiny, Turecka, Španělska i Arménie.  Jejich řady doplnili posluchači z polských, slovenských maďarských a českých univerzit i z hostitelské fakulty. Součástí programu byla také návštěva Ústavu soudního lékařství a medicínského práva. Účastníci tak měli možnost být přítomni soudní pitvě s výkladem v angličtině. Vždy dopoledne navíc probíhala panelová diskuse, do které si studenti připravili vlastní téma k prodiskutování s ostatními. Doufáme, že i letos budeme moci navázat na loňské zkušenosti a vytvořit tak tradici v pořádání letní školy na naší fakultě.

Z hlediska mezinárodního působení jsou lákadlem pro naše členy STEP a ELSA Delegations. V rámci STEPu se studenti mohou přihlásit prostřednictvím motivačních dopisů ke stážím, které nabízejí vybrané advokátní kanceláře či mezinárodní organizace napříč Evropou. Vybraní uchazeči si tak nejen procvičí své praktické znalosti, ale i konverzaci v cizím jazyce. Prostřednictvím ELSA Delegations je umožněna studentům jedinečná příležitost nahlédnout do zákulisí a jednání některých mezinárodních organizací, kde studenti působí jako asistenti a pomocní organizátoři, kteří připravují a sestavují podklady pro jednání, aj. Jako pozorovatelé si mohou vyzkoušet, jak se na mezinárodní úrovni tvoří důležitá rozhodnutí a jak funguje politika. Taktéž si prohloubí své znalosti v rámci aktuálně probíraných témat.

Mezilidský faktor

Spolek studentů ELSA pořádá i charitativní akce. Mezi ty, které pomáhají dětem, patří charitativní sbírka „Vánoční hvězda“, během které jsou prodávány vánoční hvězdy, a výtěžek celé sbírky putuje na hemato-onkologické oddělení Fakultní nemocnice v Olomouci. Letos poprvé jsme pod záštitou advokátní kanceláře Allen & Overy sbírali dětské hračky, které se předaly dětem do uprchlických oblastí. Tyto akce pravidelně podporují nejen studenti, ale i učitelé, a to i ti z jiných fakult.  Další oblastí, ve které se snažíme pomáhat ostatním, je „Darování krve s ELSA Olomouc“.

Vše, co děláme, je na základě naší dobrovolné vůle, kdy nechceme být jen řadovými studenty, ale chceme se naučit pracovat v týmu, lépe komunikovat, organizovat akce a také je naše práce skvělým prostředkem k seberealizaci. Dalším kladem je i navázání přátelských vztahů s ostatními studenty a členy ELSA, které mnohdy trvají i po skončení studia na právnické fakultě.

Závěrem bychom rádi poděkovali naší alma mater, Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, a dalším subjektům a sponzorům, kteří nás podporují v naší činnosti a díky nimž jsme měli možnost uskutečnit všechny naše aktivity, ve kterých hodláme i v budoucích letech pokračovat. V případě, že i Vy byste měli zájem nám jakýmkoliv způsobem pomoci, neváhejte a kontaktujte nás na elsa-olomouc@elsa.cz popř. na telefonním čísle 721 104 743.

Za ELSA Olomouc, Lenka Filipová & Michaela Glozygová


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.