Mladí lidé jsou v současnosti zdravější a šťastnější než dříve

Ilustrační foto: Freeimages
pátek 3. dubna 2015, 09:39 - Text: Kateřina Černohorská

Současní mladí lidé jsou zdravější a šťastnější než jejich předchůdci, kteří dospívali před deseti lety. K poznatku došli vědci ze skotské univerzity St. Andrews.

V období od roku 1994 do roku 2000 zkoumali odborníci životy jedenáctiletých až patnáctiletých dětí z více než čtyřiceti zemí Evropy a severní Ameriky. Zajímali se o to, jak mladí nahlížejí na vlastní zdraví a spokojenost a zejména v nedávných letech zaznamenali značný nárůst pozitivního hodnocení.

„Výsledky výzkumu lze považovat za důležitý zdroj informací pro odborníky, rodiče i samotné adolescenty,“ vysvětlila Candace Currieová, která na studii spolupracovala. Podle ní se současná mládež nachází v mnohem lepší pozici než minulé generace, přesto zdůraznila, že je nutné se dospívajícím lidem věnovat. „Adolescence je velmi důležitým životním obdobím, kdy pokládáme základy své dospělosti a ačkoliv se můžeme těšit z toho, že jsou současní teenageři spokojenější než kdykoliv předtím, poznatek nemůžeme aplikovat na každého z nich,“ uvedla Currieová.

K méně spokojeným patřily děti ze severní Evropy, dospívající z chudších rodin zase byli častěji nemocní. Velkým problémem současnosti je podle Currieové obezita, ubývají také některé návyky, spojené se zdravým životním stylem, například pravidelný pohyb. Podle výzkumu, který zahrnoval i Českou republiku, se od roku 2002 do roku 2010 počet fyzicky aktivních dospívajících výrazně snížil.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.