Mistrovství světa ovládli kajakáři Sportovního klubu Univerzity Palackého

Tomáš Slovák.
Foto: Milada Hronová
pondělí 17. června 2013, 12:39 - Text: Milada Hronová

Čeští kajakáři Richard Hála, Tomáš Slovák a Karel Slepica se stali mistry světa ve sjezdovém sprintu. Reprezentanti Sportovního klubu Univerzity Palackého vyhráli ve slovinském Solkanu v konkurenci šestnácti týmů závod družstev.

Na řece Soči se jelo podle nových pravidel, kdy se počítala lepší ze dvou jízd. Čechům pomohlo ke zlatu hned první kolo, v němž porazili druhé Francouze o 0,26 sekundy.

„Modlil jsem se, aby do druhé jízdy foukalo a vydržely nám výsledky z první jízdy,“ smál se v cíli Karel Slepica. Poukázal přitom na fakt, že se ve všech závodních dnech v Solkanu odpoledne zvedal vítr, který znemožňoval vylepšení výsledků z prvních jízd. Češi tak už na startu druhé jízdy věděli, že jsou jistými mistry světa.

„Bylo zvláštní vědět, že druhou jízdu už vlastně nemusíme ani absolvovat. My jsme si mistrovskou jízdu naopak užili,“ připojil své pocity nejlepší sjezdař české výpravy Richard Hála. Ten už v předchozím dni porazil o pouhé dvě setiny nejzkušenějšího českého sprintera Tomáše Slováka. Šťastný byl po dojezdu i Tomáš Slovák. „Byli jsme překvapeni. I do druhé jízdy jsme šli naplno, i když to nebylo třeba. Vyhráli jsme výsledkem z první jízdy. Je to super!“ radoval se Slovák.

Slovákovi, Slepicovi a Hálovi se povedl zápis do historie. Poprvé totiž ovládl mistrovství světa tým kajakářů, složený ze závodníků jednoho klubu, v tomto případě Sportovního klubu Univerzity Palackého. „Je to nejvíc, co může být. Celou sezonu spolu trénujeme a pak společně vyhrajeme i mistrovství světa. To je fakt pecka,“ smál se znovu Slepica.

V poslední den mistrovství světa bodovaly kromě kajakářů i další týmy. Singlkanoisté Ondřej Rolenc, Antonín Haleš a Lukáš Novosad podlehli pouze Francouzům a vzali si tak světové stříbro. Poslední medaili přidali deblkanoisté Ondřej Rolenc – Jan Šťastný, Michal Šrámek – Lukáš Tomek a Roman Mornštejn – Petr Veselý. Češi skončili v deblech třetí, a to opět díky výkonu z první jízdy.

Česká výprava získala na světovém šampionátu nakonec pět medailí. Znovu se tak zařadila k nejlepším zemím sjezdového světa.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.