Místo graffiti pouliční galerie

Průchod jako galerie.
Vizualizace: VMO
pátek 4. dubna 2014, 07:27 - Text: (caf)

Průchod pod depozitářem Vlastivědného muzea v Denisově ulici by se měl v květnu proměnit v galerii. Informaci přinesl Olomoucký deník a portál Olomouc.cz.

Nevzhledné čmárance na stěnách nahradí několik vybraných ploch či desek, na kterých mohou tvůrci současného street artu zvěčnit svůj potenciál.

Autoři projektu Kamil Zajíček a ředitel muzea Břetislav Holásek doufají, že tímto krokem přimějí sprejery, aby lomený průchod bývalé školní budovy jezuitské univerzity přestali ničit.

„Budeme rádi, když mladí umělci vezmou prostor za svůj, budou ho na zvolených plochách zkrášlovat a prezentovat veřejnosti svou tvorbu. Počítáme s tím, že interiér vyčistíme a vymalujeme a po konzultaci s oddělením památkové péče magistrátu jej upravíme pro instalaci uměleckých prací,“ řekl médiím Holásek.

Nápad, jak důstojně prezentovat současný street art, převede do praxe produkční a dokumentátor Kamil Zajíček. „Budeme oslovovat mladé lidi, kteří kreslí graffiti, aby do podchodu vytvořili nějaký obraz či plastiku. Ty pak budeme asi po dvou měsících obměňovat,“ uvedl Zajíček.

Z nápadu vytvořit v podchodu galerii jsou nadšení i olomoučtí památkáři. „Se sprejerstvím na fasádách kulturních památek se potýkáme dlouhodobě. Projekt podpoříme a doufáme, že přiměje mladé lidi k tomu, aby svou tvorbu prezentovali na takto vytýčených místech,“ prohlásila Vlasta Kauerová, vedoucí oddělení památkové péče olomouckého magistrátu.

Průchod byl opraven spolu s depozitářem před šesti lety. Čistě bílý ale dlouho nevydržel a postupně se proměnil v místo, kterému je lepší se vyhnout.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.