Mírná zima škodí ekosystému

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 12. května 2014, 07:53 - Text: Kateřina Černohorská

Studie bioložky Pamely Templerové z univerzity v Bostonu ukázala, že mírné zimy mohou mít negativní dopad na kvalitu stromů i vodních ekosystémů. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Global Change Biology.

„I v případě, že je v zimě málo sněhu, mrzne pořád stejně. Silná vrstva sněhu působí podobně jako izolační desky, pokud tedy půda není v zimě zasypaná, je místo až o deset stupňů chladnější,“ vysvětlila Templerová. 

Netrpí tak jen půda, ale i kořeny rostlin, které sníh dříve chránil. Promrzlé stromy pak na jaře vstřebávají méně dusíku a dalších potřebných živin. Dusík poté odtéká do podzemních vod a okolních potoků, čímž se zhoršuje kvalita vody. Tento proces může podle bioložky vyvolat dalekosáhlé negativní dopady na člověka i celé životní prostředí.

„Většina lidí si myslí, že změna klimatu znamená jen horké a parnější letní dny, ale neměli bychom zapomínat ani na nezanedbatelný vliv na zimní období,“ naznačila Templerová. Upozornila také, že za posledních padesát let se zimní sněhová pokrývka stále zmenšuje a dá se očekávat její ještě větší úbytek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.