Mezinárodní turnaj O pohár rektora Univerzity Palackého vyhrály domácí

Finálový zápas vyhrály Olomoučanky v tie‑breaku.
Foto: Pavel Konečný
neděle 7. září 2014, 13:47 - Text: Pavel Konečný

Volejbalistky SK UP Olomouc v dnešním finále porazily v pěti setech běloruský tým Žemčužina Polesja Mozyr a stejně jako vloni obhájily rektorův pohár. V zastoupení hlavy univerzity jej svému klubu předal předseda SK UP Jiří Zemánek. Cenu Aleny Honkové pro nejsympatičtější hráčku turnaje dostala Elysse Frances Richardsonová
(na snímku uprostřed)
.

První velký turnaj na začátku sezony se hrál na olomoucké palubovce od pátku. Do nedělního odpoledne spolu bojovalo osm týmů z Česka, Slovenska a Běloruska. „Byl to jeden z vydařenějších ročníků, především Bělorusky z Mozyru hrály výborný volejbal. Trošku nás mrzelo, že na poslední chvíli odstoupil mistrovský Prostějov, ale dá se to pochopit vzhledem k reprezentačním povinnostem na probíhajícím šampionátu,“ řekl Zemánek.

Turnaj pro extraligovou SK UP Olomouc funguje jako příprava na nový ročník nejvyšší soutěže. „Ze začátku se mi nelíbila sehranost družstva i ten přístup, ale během turnaje se družstvo stmelilo. Myslím, že se také v něm zlepšila komunikace,“ uvedl trenér Jiří Teplý. S finálovým zápasem byl spokojen nejen kvůli výsledku, ale i s nasazením a taktikou. „Byl to kvalitní týmový výkon,“ dodal.

Finále zprvu vypadalo jako na houpačce, kdy soupeřky střídavě vyhrávaly jednotlivé sady. Zatímco Bělursky poměrně těsným výsledkem, Olomoučanky jednoznačně. „Jde hlavně o detaily,“ uděloval trenér pokyny na lavičce před závěrečným tie-breakem. Ten vysokoškolačky zvládly rozdílem sedmi bodů.

Na uvolněném postu libera se poprvé v Olomouci představila Američanka Richardsonová. „Byla to nabídka z Prahy po odchodu Hanky Dreksové na mateřskou. Američanky po studiích, pokud chtějí hrát dále, tak zůstávají v Evropě, protože v Americe není profesionální liga. Zahájíme s ní sezonu, kontrakt je před podepsáním,“ potvrdil Teplý.

S větším oživením týmu Teplý nepočítá. V novém ligovém ročníku chce využít mladší hráčky z klubu. Na post nahrávačky vážně uvažuje o Šárce Šenkové, o dalších zatím nechtěl hovořit.

Letos se konal již 27. ročník turnaje O pohár rektora Univerzity Palackého. Více než polovinu z nich vyhrály olomoucké volejbalistky. 

SK UP Olomouc - Žemčužina Polesja Mozyr 3:2

18:25, 25:7, 20:25, 25:8, 15:8


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.