Mezi cukrovkou, obezitou a rakovinou je užší spojení, než se předpokládalo

Ilustrační foto: 123rf
pátek 5. září 2014, 10:11 - Text: Kateřina Černohorská

Vědci z Texaské univerzity v Dallasu zjistili, že mezi obezitou, inzulínovou rezistencí a cukrovkou druhého typu existuje úzké propojení. Je podobné tomu, které existuje mezi obezitou a rakovinou.

Podle odborníků je za změny v organismu obézních lidí z velké části zodpovědný protein s názvem HIF-1 alfa. „Geneticky se nám podařilo zabránit u několika myší produkci HIF-1 alfa a zjistili jsme, že zvířata sice nezhubla a tukové buňky jim nezmizely, ovšem nevytvořila si odolnost vůči inzulínu ani diabetes do takové míry jako ostatní myši, jejichž buňky protein stále produkovaly,“ vysvětlil Jung-whan Kim, který na studii spolupracoval.

Vědci stále přesně nerozumí mechanismu, díky kterému HIF-1 alfa vzniká. Jisté ale je, že jeho přemíra tělu neprospívá. Buňky produkují zmíněný protein ve chvíli, kdy má tělo méně kyslíku, v malé míře je totiž HIF-1 alfa prospěšný. U obézních lidí jej ale buňky produkují stále, a proto škodí.

Několik farmaceutických společností se již snaží vyvinout zpomalovače produkce HIF-1 alfa. Ty by mohly pomoci obézním lidem trpícím nejen cukrovkou, ale i rakovinou. „Když z tumorové buňky vyloučíte HIF-1 alfa, buňku tím zabijete, takovým způsobem by se tedy dalo pomáhat i při léčbě rakoviny, a to je hlavní důvod, proč se o protein zajímáme,“ doplnil Jung-whan Kim.

Podle něj zatím není dostatečně jasné, proč mají obézní lidé vyšší sklon k rozvoji rakoviny. Úzké spojení je ale podle nich nepopiratelné už jen z toho důvodu, že některá místa napadená rakovinou, například prsa, tuk většinou obklopuje. Odborníci plánují zabývat se problematikou dále.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.