Město ozáří festival videomappingu

Repro: Žurnál UP
úterý 23. září 2014, 12:20 - Text: Milada Hronová

Olomoucké ulice a zákoutí se po roce rozzáří živými paprsky světel. Program přehlídky Vzáří se uskuteční ve Smetanových i Bezručových sadech, na náměstí Republiky i na sídlišti v Rožňavské ulici.

Videomappingové animace a projekce si letos připravilo sedm týmů, fasády olomouckých budov se opět promění ve velká filmová plátna. První projekční plochou se 25. září stane Arcidiecézní muzeum Olomouc. Při vernisáži výstavy světoznámého sochaře Ivana Theimera se na objektu někdejšího kapitulního děkanství odehraje příběh inspirovaný tvorbou tohoto olomouckého rodáka, autora Ariónovy kašny,“ uvedl producent festivalu Kamil Zajíček.

Za dalšími projekcemi se zájemci mohou vydat také do Ztracené ulice, kde uvidí animované komiksy Tomáše Kopřivy, pohyblivé básně skupiny Chaosprowc nebo instalaci německé umělkyně Michaely Rotsch.

Hlavní a současně závěrečný večer festivalu pořadatelé směřují na náměstí Republiky. Projekci propůjčí fasádu budova Poštovního a telegrafního úřadu.

Vzáří je sice vizuální festival, ale od svého vzniku jeho organizátoři myslí také na lidi s poškozením zraku.  Od svého vzniku v roce 2011 festival podporuje olomoucké Tyflocentrum, které lidem s tímto hendikepem pomáhá. Loni navázal festival i spolupráci s Nadačním fondem Českého rozhlasu a projektem Světluška, který do Olomouce opět přiveze Kavárnu Potmě. Součástí přehlídky je i hudební program.

Festival Vzáří se koná do soboty 27. září. Podrobný program je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.