Město hledá nový objekt pro denní centrum

Ilustrační foto: Pavel Konečný
pátek 18. října 2013, 15:31 - Text: (srd)

Celkem sto podpisů se nachází pod peticí, v níž obyvatelé poukazují na problémy s částí klientů nízkoprahového denního centra pro osoby bez domova ve Wurmově ulici. Radní města přislíbili, že budou hledat vhodný objekt, kam by se mohla služba přestěhovat. Jednáním se nebrání ani provozovatel služby – Charita Olomouc.

Podle petentů bývá část klientů denního centra agresivní, výjimkou nejsou případy poškození vozidel v okolí či útoky na lidi, běžná je žebrota a znečišťování veřejného prostranství.

„Radní se při projednávání petice shodli na tom, že motivům petentů rozumějí a situaci řešit chtějí. Částečným řešením bylo už nedávné zavedení mobilní formy poskytování služeb nízkoprahového denního centra, kdy za klienty v různých lokalitách na území města dojíždí speciální vůz Charity Olomouc a ti pak nemusí trávit čas přímo v centru Olomouce,“ uvedl Michal Folta z mediálního servisu magistrátu.

Problémům v okolí denního centra v posledních měsících věnovala větší pozornost také městská policie. Magistrát hledá objekt, kam by se denní centrum přestěhovalo.

„Obávám se, že město v tuto chvíli vhodnou budovu nemá. Navíc je tento problém démonizován. Přestěhování denního centra automaticky neznamená, že lidé z Biskupského náměstí a okolí zmizí. Na ty nejproblémovější to vliv nemá,“ řekl vedoucí střediska Samaritán pro osoby bez domova Petr Prinz. Upozornil, že bezdomovci ve městě byli a budou, problém bude spíš narůstat. V jednáních s městem ale hodlá Charita pokračovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.