Matěj Dostálek povede AFO do padesátého ročníku jako nový ředitel

Nový ředitel Matěj Dostálek v čele týmu Academia filmu Olomouc.
Foto: AFO
středa 17. září 2014, 15:55 - Text: Pavel Konečný

Třicetiletý Matěj Dostálek byl rektorem Jaroslavem Millerem jmenován novým ředitelem Academia Filmu Olomouc (AFO). Ve funkci vystřídá po čtyřech letech Jakuba Kordu.

AFO patří mezi největší evropské přehlídky populárně-vědeckých filmů a podle Dostálka během posledních let získalo obrovské renomé mezi odbornou i širší veřejností.

Matěj Dostálek (*1984)

Magisterský titul získal na Katedře divadelních a filmových studií Filozofické fakulty UP, kde v současnosti spolupořádá mezinárodní konference Where is History Today? a Screen Industries in East-Central Europe. V minulosti se podílel na organizaci českých filmových festivalů Letní filmová škola, MFDF Ji.hlava a Přehlídka animovaného filmu. Koordinoval také návštěvy významných hostů na domovské univerzitě. V týmu AFO je od roku 2007, naposledy na pozici koordinátora odborného programu Industry 4Science a vedoucího komunikace festivalu.

„Vést jednu z nejvíce se rozvíjejících značek Univerzity Palackého je pro mě nejen obrovskou ctí, ale zároveň velkou výzvou, která je navíc umocněna blížícím se výročím. Během příprav nadcházejícího ročníku festivalu se chci spolehnout na zkušený tým, který je základem úspěšné organizace,“ komentoval svůj post nový ředitel.

Korda se stal vedoucím katedry divadelních a filmových studií, tedy katedry, která je s filmovou přehlídkou úzce spjata. „Festival hodně vyrostl a potřebuje, aby se mu někdo věnoval na plný provoz,“ vysvětlil změnu. Sám převzal vedení festivalu před čtyřmi lety od dnešního prorektora Petra Bilíka. Po čtyřech letech předal štafetu v přátelském duchu zkušenému kolegovi.

Hlavní cíl AFO zůstává stejný – nadále vyzdvihovat společenské přesahy vědy a zdůrazňovat její důležitost a nezastupitelné místo pro naši současnost i budoucnost. „Chceme vědu ukazovat nejen jako metodu, ale jako pohled na svět i jako úžasné dobrodružství poznávání, jemuž se nic nevyrovná,“ uvedl programový ředitel festivalu Jakub Ráliš.

Jubilejní 50. ročník Academia Filmu Olomouc se uskuteční ve dnech 14.-19. dubna příštího roku.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.