Mašláň, nebo Miller?

Kandidáti na rektora.
Miroslav Mašláň (vlevo) a Jaroslav Miller.
Koláž: Žurnál UP
pátek 6. září 2013, 15:08 - Text: Martina Šaradínová, Pavel Konečný

Dnes v 15:00 uplynula lhůta na podání návrhů kandidátů na funkci rektora Univerzity Palackého. Podle předsedy volební komise Jiřího Langera byli do čela univerzity navrženi současný rektor Miroslav Mašláň a vedoucí katedry historie Jaroslav Miller. Oba profesoři své kandidatury již dříve veřejně potvrdili.

Volební komise má nyní deset dní na ověření, zda jsou návrhy platné a správné. „Například jestli se nejedná o fiktivního navrhovatele,“ vysvětlil Langer. Dodal, že pro Mašláně se vyslovilo jedenáct návrhů, pro Millera tři. Platnost kandidatur bude definitivní až 17. září. Volby se uskuteční 16. října.

Oba kandidáti by do konce září měli představit své teze. „Zvažujeme, že akademický senát navrhne kandidátům témata, k nimž by se měli vyjádřit. Hlasování o tématech se uskuteční per rollam,“ uvedl Langer.

Rektora bude volit akademický senát, který má 24 členů, tři za každou fakultu. O tom, zda rektorem bude fyzik, či historik, rozhodne nejméně 13 potřebných hlasů. Vzhledem k tomu, že každou fakultu zastupují dva vyučující a jeden student, očekávají se před volbou rektora i personální změny, protože někteří ze senátorů již mohli ukončit studium. „Na fakultě zdravotnických věd se dokonce musí konat doplňovací volby, protože dostudovala senátorka i náhradník,“ objasnil Langer.

Na univerzitě se hovoří o supervolebním podzimu. Kromě rektora se budou volit i děkani na čtyřech fakultách.

Pět děkanských návrhů na filozofické fakultě

Již od počátku června mohli své kandidáty na děkana navrhovat členové akademické obce na filozofické fakultě, termín vypršel dnes. „Obdrželi jsme celkem devět nominací, navrženo je pět kandidátů. Následně je oslovíme, zda s kandidaturou souhlasí. Jména těch, kteří kandidaturu přijmou a splní všechny podmínky, zveřejníme na jednání akademického senátu ve středu,“ uvedl předseda akademického senátu Tomáš Nejeschleba. Podle něj členové akademické obce na funkci děkana navrhli Jiřího Lacha, Wilkena Engelbrechta, Lubora Kysučana, Ladislava Daniela a Víta Dočekala.

Zájem pokračovat ve své práci již dříve potvrdil stávající děkan Jiří Lach, jemuž první čtyřletý mandát končí v únoru. Volba děkana se uskuteční 9. října, o týden dříve budou kandidáti prezentovat veřejně své programy.

Fakulta tělesné kultury na návrhy čeká

Na fakultě tělesné kultury akademický senát již vyhlásil řízení o návrhu na jmenování děkana. Volby se uskuteční 31. října, jméno nového děkana by mělo být známo začátkem listopadu. Čtyřleté funkční období stávajícímu děkanovi Zbyňku Svozilovi končí po 8. únoru příštího roku.

Kandidáta na děkana může písemně navrhnout člen nebo skupina členů akademické obce fakulty tělesné kultury do pátku 27. září. Ve středu 23. října se kandidáti představí akademické obci.

Ševčík a Ludíková končí

Své posty už naopak nemohou obhajovat děkanka pedagogické fakulty Libuše Ludíková a děkan přírodovědecké fakulty Juraj Ševčík, jimž končí druhé funkční období.

Akademický senát pedagogické fakulty děkanské volby vyhlásil na 31. října. Návrhy na kandidáty lze podávat do 20. září, jejich veřejná prezentace před akademickou obcí fakulty se uskuteční 23. října. „Zatím jsme žádný návrh neobdrželi. Očekáváme, že se tak stane spíše až na poslední chvíli,“ uvedl předseda akademického senátu fakulty Václav Klapal.

Na přírodovědecké fakultě rozhodne akademický senát o termínu voleb na svém zasedání 2. října.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.