Masarykova univerzita slaví 95 let existence

Rektorát Masarykovy univerzity.
Zdroj: Wikipedie
úterý 28. ledna 2014, 13:36 - Text: (srd)

Shromážděním akademické obce a premiérovým provedením barokní opery Didone abbandonata od Domenica Sarriho zahajuje dnes Masarykova univerzita oslavy 95. výročí svého založení. Připomínkové akce budou pokračovat celý rok a většina z nich je určena široké veřejnosti.

„Výročí založení univerzity je vždy dobrou příležitostí připomenout, jak výrazným způsobem je univerzita spojena s rozvojem regionu, ale i celého státu, s jeho dějinami a historickými událostmi,“ řekl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek. Současně je podle něj výročí také vhodným momentem pro hodnocení změn a dosažených cílů uvnitř akademické obce.

V rámci programu oslav 95. výročí se široká veřejnost může těšit například na interaktivní výstavu s názvem Dotkni se vědy v Univerzitním kampusu Bohunice ve dnech 26. března až 26. června. Zájemci mohou zavítat také na Den vědy, jenž 24. května představí zábavnou, ale i poučnou formou vědu v prostorách jednotlivých fakult i na Moravském náměstí.

Masarykova univerzita byla zřízena v lednu 1919, tedy nedlouho po vzniku samostatného československého státu. Jejímu založení předcházely dlouholeté snahy emancipující se české společnosti o vytvoření dalšího střediska národní vzdělanosti a kultury. Na počátku tohoto procesu stál Tomáš Garrigue Masaryk, který již od osmdesátých let 19. století zdůrazňoval potřebu co nejširší konkurence ve vědeckém životě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.