Masarykova univerzita ocenila amerického odborníka na rudolfínské umění

Thomas DaCosta Kaufmann přebírá čestný doktorát.
Foto: Martin Kopáček, MU
pondělí 18. listopadu 2013, 08:11 - Text: Kristýna Dolínková

Americkému historikovi umění a profesoru Princetonské univerzity Thomasi DaCosta Kaufmannovi udělila Masarykova univerzita během jeho návštěvy moravské metropole čestný doktorát. Ocenění má být výrazem úcty k jeho dílu a poděkováním za rozvoj bádání v oblasti dějin umění na brněnské univerzitě, s níž dlouhá léta spolupracuje.

Mezinárodně uznávaný vědec se proslavil zmapováním děl malířů, kteří tvořili na přelomu 16. a 17. století na dvoře císaře Rudolfa II. v Praze. Stal se autorem více než deseti publikací a podílel se na organizaci mnoha výstav po celém světě.

Léta již zkoumá, zda existuje možnost vybudovat novou geografii dějin umění a postihnout globální rozměr umělecké tvorby vycházející z konkrétních míst a historických situací. „Zajímavost moravské kultury byla do jisté míry předurčena jejím umístěním ve středu Evropy, kde se v minulosti setkávali lidé mnoha etnik a vyznání, aby sdíleli své myšlenky a vzájemně se podělili o své představy o umění a architektuře. Myšlenky, ale i lidé pocházející z Moravy měli obrovský vliv i jinde ve světě," zdůraznil Kaufmann ve své doktorské přednášce na brněnské univerzitě.

Profesor Kaufmann se narodil v roce 1948 v New Yorku a po studiích na Yaleské a Harvardské univerzitě začal pracovat na univerzitě v Princetonu, kde působil od roku 1989 jako profesor dějin umění. Čestnou vědeckou hodnost převzal v Brně 12. listopadu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.