Malí vysokoškoláci objevovali dávnou historii

Dětská univerzita, studijní obor Archeologie.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 20. února 2014, 18:06 - Text: Martin Višňa

První přednáška letního semestru Dětské univerzity zavedla včera malé vysokoškoláky na významné archeologické lokality v Olomouci, některé nálezy si přitom mohli i osahat. V závěru ještě děti zhlédly ukázku dramatického zpracování Starých pověstí českých.

Průvodkyní po místech, kudy kráčela dávno zemí zasypaná historie, byla Pavlína Kalábková z archeologické sekce katedry historie na filozofické fakultě. Archeologické výzkumy probíhají v Olomouci již více než 150 let. „Už od poloviny devatenáctého století tady archeologové kopou a objevují důležité nálezy a doklady o našich předchůdcích a jejich životě,“ uvedla archeoložka svou prezentaci.

Během ní mohli malí vysokoškoláci na fotkách poznat například nezastavěný Horní lán, kde bylo objeveno neolitické sídliště nebo pohřebiště ze střední doby bronzové. Dozvěděli se ale také, kde se v Olomouci rozkládal tábor římských legií nebo co všechno objevili archeologové při nedávné rekonstrukci Dolního náměstí.

Děti si přitom na vlastní oči mohly prohlédnout a osahat některé z nálezů, například koňské udidlo z doby železné, náramky z doby bronzové nebo keramickou nádobu z doby příchodu Slovanů na naše území. Jako dárek pak děti dostaly knihu plnou fotografií z práce archeologů na Horním lánu, ale i třeba z doby výstavby Prioru v centru města.

A protože se přednáška konala v sále Moravského divadla a měla historický nádech, dostalo se dětem divadelní tečky za prvním výukovým odpolednem. Herci Hudebně-dramatického studia Moravského divadla zahráli krátkou ukázku z jejich pojetí českých pověstí.

Nadšen odcházel z divadla čtvrťák Matyáš Matlach. Nejen že se na historické téma velmi těšil, ale přinesl si na posouzení odborníkem i jeden svůj nález. „Našel jsem to u Kolosea v Římě. Myslel jsem, že je to úlomek z nějakého sloupu. Překvapilo mě, že je to prý kousek ucha z nějaké nádoby,“ řekl Matyáš.

Příští středu zamíří malí vysokoškoláci do Neředína na fakultu tělesné kultury, kde je Martina Šulcová bude učit zážitkem a hrou. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.