Malé děti dostávají výprask až příliš často

Ilustrační foto: SXC
pondělí 24. března 2014, 17:11 - Text: Kateřina Černohorská

Stejné ruce, které děti krmí, myjí a hladí, jim velmi často také dají pohlavek, prohlašují odborníci z univerzity v Michiganu. Nedávno provedli výzkum týkající se bití nejmladších dětí a přišli s alarmujícími výsledky.

Dlouhodobě zkoumali 2788 městských rodin s novorozenci a zjistili, že minimálně jednou za měsíc dostalo výprask až třicet procent dětí do jednoho roku věku. K desetině zkoumaných rodin pak v průběhu výzkumu aspoň jednou přijeli sociální pracovníci.

„Bít děti je velká chyba, která může vést ke mnoha škodlivým důsledkům jako je větší agresivita nebo deprese,“ vysvětlila Shawna Lee, která na výzkumu spolupracovala. Podle ní jsou výprasky či jiné agresivní projevy rodičů následkem neochoty učit se alternativním způsobům zvládání výchovy. Naznačila také, že hledání vhodnějších cest by mělo začínat hned po porodu a rodičům by s ním měli pomáhat pediatři, zdravotní personál i sociální pracovníci.

Jedná se o první takto rozsáhlý výzkum týkající se novorozenců. Dřívější studie se totiž zaměřovaly zejména na děti od tří let výše, kde počty pohlavkovaných dětí ještě stoupají.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.