Majáles spojil čtyři rektory

Jařab, Mačáková, Dvořák, Mašláň – rektoři olomoucké univerzity.
Foto: Pavel Konečný
úterý 7. května 2013, 21:19 - Text: Pavel Konečný

Od sametové revoluce stáli v čele Univerzity Palackého čtyři lidé: Josef Jařab, Lubomír Dvořák, Jana Mačáková a Miroslav Mašláň. Ti se dnes v rámci majálesu sešli u společného debatního stolu.

Diskuse dnes začala ve Vlastivědném muzeu vzpomínkami na dávné majálesy a skončila úvahou nad postavením soukromých vysokých škol a reflexí vlastního úřadu. Rektoři s úsměvem vzpomínali na lumpárny svých kolegů, kteří zesměšňovali socialistické reálie. „V těch dobách to vždy byla trochu disentní záležitost,“ vysvětlil Jařab.

Vzpomínalo se na povodně i Konvikt

„Jedna rodina odněkud ze Šumperska přebrodila několik řek a přijela na promoce. Obřad jsme dělali i pro jednoho studenta,“ vzpomínal Dvořák na rok 1997. Úsměv mu ale tuhnul, když si vybavil stomilionové škody a nulové pojištění proti povodni.

Rektoři Univerzity Palackého

Josef Jařab (*1937)

1990–1991

1991–1994

1994–1997

Lubomír Dvořák (*1940)

1997–2000

Jana Mačáková (*1943)

2000–2003

2003–2006

Lubomír Dvořák (*1940)

2006–2010

Miroslav Mašláň (*1957)

2010–dosud

„Konvikt byl ukázkou akademického světa, ve kterém platí, že jeden rektor většinou nemůže své vize dokončit,“ poznamenala Mačáková. Byla to ona, kdo Konvikt dokončoval a otvíral, ale pracovali na tom i Jařab a Dvořák. Mačáková také sklidila nesmělý potlesk, když řekla, že žena rektorka si musí při vyjednávání počínat jako v rodině. „To, čeho chci dosáhnout, musí vypadat, jako by to napadlo kolegu,“ řekla a pobavila Radeckého polozaplněný sál.

Současný rektor Miroslav Mašláň připustil, že univerzita v jeho období zažívá stavební expanzi. Dokončené nové Teoretické ústavy, Ústav molekulární a translační medicíny či Centrum regionu Haná. „Dá se říct, že se nám daří, jinak by to nestálo,“ poznamenal rektor. Jedním dechem ale dodal, že vše by šlo lépe nebýt byrokratické války a změny pravidel během procesu. Ocenil, že univerzita získala i kvalitní nadstandardní vybavení pro vědu a výzkum.

Rektoři Jařab a Mašláň přiznali i své sportovní aktivity. Jařab chodíval s historiky po ránu na tenis, Mašláň se věnuje čtyřhře v badmintonu.

Fakulta umění? Proč ne, ale s kým?

Když přišlo na dotazy z pléna, jeden z nich zjišťoval, zda by se univerzitě nehodila fakulta umění. „Chceme být excelentní univerzitou, takže musíme mít vědeckou, výzkumnou a tvůrčí činnost. A právě ta tvůrčí činnost by potřebovala podpořit a prohloubit. Máme moře teoretiků umění, ale ne aktivní umělce,“ prohlásil Mašláň. Nová fakulta by podle něj nebyla otázkou financí. „Cokoliv nového, co se má založit a rozvíjet, potřebuje lidi, kteří to umí,“ zdůraznil Mašláň.

Když měli rektoři odpovědět na otázku, co si ze své funkce odnesli, odpovídali různě. „Jakkoliv jsem fanda demokracie, poznal jsem, že když chce člověk něčeho dosáhnout, je lepší osvícená autokracie,“ prohlásil Jařab.

Mačáková na svém úřadu ocenila zkušenost. To, že se seznámila s lidmi mimo univerzitu, ale především to, že poznala řadu oborů.

„Já jsem na tom stejně jako oba moji předřečníci,“ poznamenal Dvořák. Podotkl ale, že jej pobyt na rektorátu naučil vyjednávat.

Současný rektor Mašláň řekl, že do doby, než si člověk myslí, že všechno ví, je to dobré. „Hodně lidí se domnívá, že nějak zavelím a to se stane. Takhle ale univerzity fungovat nemohou a nefungují. Naučil jsem se, že rektor musí umět spojit svobodu fakult a jednotného celku,“ uzavřel Mašláň debatní večer. 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.