Majáles letos slaví páté narozeniny, nabídne 100 bodů programu

Repro: Žurnál UP
čtvrtek 23. dubna 2015, 10:48 - Text: Pavel Konečný

Pět dnů bude letos trvat Majáles Univerzity Palackého, který slaví pětileté jubileum. Pátý ročník největšího studentského svátku nabídne od 4. do 8. května program zahrnující více než stovku koncertů, divadelních představení, filmů a workshopů.

„Letošní ročník bude po všech stránkách pětkový. S číslem pět je svázán i počet scén, výběr interpretů, datum hlavního majálesového dne pátého května, či vizuál majálesu,“ uvedl hlavní koordinátor majálesu Ondřej Martínek.

Pět letících narvalů

Grafika majálesu z dílny Radima Měsíce je založena na čísle 5 a netradičně také na narvalech. „Interpretaci symbolu narvala necháme na návštěvnících. My sami netušíme, jak ho tam narval,“ řekl s úsměvem Martínek. Dodal, že narval je pátý nejohroženější druh na světě a že majáles je o recesi. Organizátoři letos kladou důraz na multikulturní přesahy a boj proti xenofobii. V programu se proto objeví irské tance, piknik se zahraničními studenty, tematické výstavy nebo francouzská komedie Co jsme komu udělali, jejímž hlavním tématem jsou rasismus a smíšená manželství.

Kašpárek s Priessnitz v rohlíku

Mezinárodní bude i hudební program. Na majálesu vystoupí polští elektroničtí mágové Kamp!, nadějná slovenská indie kapela Walter Schnitzelsson nebo britští The Feud.

„Českou hudební kotlinu budou reprezentovat Kašpárek v rohlíku, Xavier Baumaxa, Poletíme?, Mucha nebo jeseničtí Priessnitz v čele s naším loňským králem Jaromírem Švejdíkem,“ vyjmenoval Jan Mišák, který už třetím rokem stojí za dramaturgií majálesu.

Na své si letos přijdou i milovníci divadla a improvizace v šapitó na nádvoří Konviktu, stejně jako sportovní nadšenci. Do prostředí parků budou situovány dvě desítky sportů. „Mezi novinky letos patří dětské zóny, tancovačky v parcích nebo kvalitní občerstvení, které zajistí desítka olomouckých rodinných podniků,“ láká návštěvníky Martínek.

Kdo bude králem?

V úterý 5. května projde centrem Olomouce majálesový průvod, který bude na Horním náměstí přihlížet korunovaci letošního krále majálesu. „Jeho identitu tajíme. Zatím prozradím jen tolik, že půjde o osobnost spojenou se sportem,“ naznačil Martínek.

Z náměstí průvod zamíří do areálu Korunní pevnůstky, kde proběhne hlavní hudební program. Doprovodné aktivity budou soustředěny do přilehlých Bezručových sadů a na nádvoří Uměleckého centra.

Olomoucký majáles organizuje Univerzita Palackého za podpory statutárního města Olomouc a Olomouckého kraje.

Více o majálesu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.