Lublin 2014

středa 28. ledna 2015, 14:04 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 29. a 30. listopadu 2014 se ve východopolském městě Lublin konal 1st Lublin International Congress for Medical Students and Young Doctors, kam jsme díky svým výsledkům ve školním kole SVOČ a podpoře našeho vedení mohli ve složení Kateřina Vojkovská, Štěpán Hudec, Eva Borišincová, Petra Haluzová a Jan Bardoň vyrazit.

Z Česka jsme na 500 km dlouhou cestu vyjeli v pátek chvíli po poledni a asi po šesti hodinách jsme dorazili do cíle. Ubytovali jsme se v zamluveném hotelu Victoria a chtěli si prohlédnout centrum města, které se nám ale napoprvé přes snahu o komunikaci s kolemjdoucími nepodařilo najít, takže jsme den zakončili aspoň na dobré večeři.

Druhý den byla v prostorách lékařské fakulty konference zahájena dvěma odbornými přednáškami s neurologickou tématikou. Po přednáškách následovala posterová sekce, která probíhala v komorním duchu. Komise obcházela jednotlivá stanoviště, kde studenti či mladí doktoři během čtyř minut prezentovali své výsledky. Poster i jeho anglická prezentace olomouckých vyslanců Kateřiny Vojkovské a Štěpána Hudce na téma Sudden Death in Sports patřil určitě mezi to lepší, co bylo možné během dne vidět. 

Po ukončení prezentace posterů jsme využili volného času k návštěvě historické části města. Lublin má kolem 350 tisíc obyvatel a jeho centrum opravdu zasluhuje pozornost. Jen téměř arktická zima nám bránila v delší procházce kolem místních památek. V sedm hodin se konal v našem hotelu společenský večer ve znamení jídla, vína a česko-polsko-anglické konverzace s ostatními účastníky konference. Nutno uznat, že organizátoři ze strany studentů jevili upřímnou radost z naší přítomnosti a stále se nás vyptávali, jak jsme s konferencí spokojeni.

Třetí den nás čekaly prezentace. Před tříčlennou porotou a skupinou účastníků konference jsme v moderní posluchárně museli během sedmi minut odpřednášet své výsledky. Ani technické problémy s prezentací nezaskočily Petru Haluzovu a Evu Borišincovou přednášející téma Monitoring the Effectiveness and Safety of Surgical Techniques for Repairing Retinal Detachment. Protože nás v pondělí zase čekaly studijní povinnosti, asi v polovině sekce - po prezentaci Neuromodulation Therapy in Neurological and Psychiatric Disorders od autora této reportáže - jsme Lublin s lítostí opustili a vydali se na cestu do Olomouce. Na stupních vítězů jsme se sice neumístili, avšak svými projevy, tématy ani angličtinou jsme podle našeho názoru rozhodně nezklamali.

Již během cesty domů jsme se shodli, že účast pro nás byla velkou zkušeností, zejména co se týká prezentace v angličtině, a jsme všichni rádi, že nám bylo umožněno do Polska vyjet a reprezentovat naši školu. Velmi si vážíme podpory naší fakulty a po této cenné zkušenosti doufáme, že bude i v následujících letech možnost se účastnit podobných zahraničních konferencí.

Jan Bardoň

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.